SAOBRAĆAJ KREĆE SAVSKOM ULICOM OD SUTRA: Posle završetka postavljanja tramvajskih šina pre dve nedelje, privedeni kraju radovi i na kolovozu

Š. Marović

01. 03. 2022. u 07:52

TRAMVAJSKE šine u Savskoj ulici puštene su u rad pre dve nedelje, a parče ulice koje je bilo blokirano zbog radova do sutra će biti prohodno i za automobilski saobraćaj.

САОБРАЋАЈ КРЕЋЕ САВСКОМ УЛИЦОМ ОД СУТРА: После завршетка постављања трамвајских шина пре две недеље, приведени крају радови и на коловозу

Deo saobraćajnice na Savskom vencu, Foto N. Skenderija

Ostalo je još da se sredi pešački deo na obodu Savskog trga, pa da se čitav posao, posle više od dve godine, konačno privede kraju.

Reporteri "Novosti" uverili su se juče da je u delu Savske ulice završen poslednji sloj asfalta, iscrtane saobraćajne linije i pešački prelazi, a urađen je i deo za zaustavljanje taksi vozila. Takođe su postavljeni i stubovi javne rasvete, semafori, a posađeno je novo drveće. Deonica je spremna da se pusti u saobraćaj, čime će putna infrastruktura oko zgrade bivše glavne železničke stanice biti završena.

- Saobraćaj će biti pušten od sutra - istakao je za "Novosti" glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

- U sklopu radova na uređenju okoline Savskog trga završena je i Ulica Milovana Milovanovića, kao i raskrsnice ove i Balkanske, Admirala Geprata i Gavrila Principa.

Ostaje još da se uredi deo Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do Savske.

Foto N. Skenderija

Saobraćajnica nikada nije temeljno rekonstruisana i u lošem je stanju, a trudićemo se da bude završena mnogo brže nego prvi deo Karađorđeve. Time će se kompletirati uređenje saobraćajnica koje gravitiraju ka Savskom trgu i dobićemo jedan nov i uređen prostor.

Rekonstukcija prostora ispred nekadašnje železničke stanice počela je početkom 2020. godine, da bi na Savindan 2021. bio otkriven spomenik Stefanu Nemanji i nedovršeni trg zvanično otvoren. Kasnije su dodate klupe za odmor, urađena nova crpna stanica, a tramvaji su pre dve nedelje konačno krenuli obodom ovog javnog prostora. Posle završetka i puštanja u rad Savske ulice, predstoji unutrašnje uređenje stanične zgrade, koja će postati Istorijski muzej Srbije.

CRPNA STANICA

KAO glavni razlog kašnjenja na kompletnom završetku projekta nadležni su često navodili izgradnju nove crpne stanice i ispitivanja koja su vođena prethodnih meseci.

Rušenje stare, koja se nalazi kod bolnice "Sveti Sava", obavljeno je u novembru, nakon šestomesečnih proba "Vodovoda". Ipak, u ovom projektu gradskim ocima ruke su bile vezane, pošto je finansijer izgradnje Savskog trga preduzeće "Beograd na vodi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Veliki povratak Donalda Trampa u Belu kuću – ovo se dešava jednom u 130 godina!