NA PASARELI NI PEŠAKA NI RADNIKA: Nema naznake kada će konačno biti otvoren prelaz kod tržnog centra "Ada mol"

G. NOVAKOVIĆ

24. 01. 2022. u 08:50

SVE završeno, a otvaranje ni na vidiku. Ovako se u jednoj rečenici može opisati situacija sa dugo najavljivanom "prečicom" do šoping centra "Ada mol", pasarelom koja zvrji prazna, a razloga za to, kako se čini, nema.

НА ПАСАРЕЛИ НИ ПЕШАКА НИ РАДНИКА: Нема назнаке када ће коначно бити отворен прелаз код тржног центра Ада мол

Foto M. Anđela

Rokovi za puštanje u rad ove premosnice nekoliko puta su pomerani i taman kada se činilo da će prvi posetioci baš preko nje ući u tržni centar, ona i dalje čeka na dizanje rampe. Do kada - još nije poznato.

Kao u skoro sve sfere, tako je situacija sa pandemijom uzrokovanom virusom korona umešala prste i u ovaj građevinski poduhvat. To je bio razlog što su, usled zatvaranja granica, kasnile specijalne čelične konstrukcije iz Luksemburga. I to je bilo prihvatljivo opravdanje, iako je isprva pasarela trebalo da bude prohodna još u septembru 2020. godine. Ali, kada su i poslednji radnici napustili ovo neobično gradilište koje spaja Radničku i Paštrovićevu ulicu, sugrađanima je ovaj posao postao sumnjiv.

- Odavno nema radnika na terenu - kaže nam jedan od stanara Radničke ulice.

- Čini se da je sve gotovo, ali i dalje stoji traka da je zabranjen prolaz. Čak su i liftovi montirani. Ne razumem u čemu je problem. Navodno, čekala se upotrebna dozvola, menjala tehnička dokumentacija, ali to su već stare vesti i trebalo je nešto da se promeni u međuvremenu. Umesto toga, radi se na svemu drugom pre nego na ovoj pasareli.

Budući izgled pešačkog prolaza, Foto Promo

I zaista, građevinske kućice, prvobitno montirane kraj autobuskog stajališta u Radničkoj, nisu više tamo. Nedavno je uređena biciklistička staza u neposrednoj blizini tržnog centra, a da je ovaj deo grada interesantan investitorima, svedoči i kupovina placa gde su nekada bili silosi za naftu "Jugopetrola". Sve poprima drugačiji izgled, pa je i pasarela dobila obris, ali nikako da sugrađani na nju kroče.

U nameri da saznamo do kada će se čekati sa otvaranjem pasarele, obratili smo se na nekoliko adresa. U Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju, koja je obavljala poslove stručnog nadzora, rekli su nam da se izgradnja realizuje u okviru donacije pravnog lica Commercial Developments. Ova firma povezana je sa kompanijom "GTC Srbija", investitorom projekta pasarele, ali i celog građevinskog poduhvata izgradnje "Ada mola".

I njih smo pitali zbog čega se prolongira puštanje u rad premosnice, ali zasad nema odgovora.

VREDNOST 1.000.000 EVRA

GRADNJA mosta najavljena je 2017. godine, kada je postavljen kamen temeljac za prvi tržni centar na Čukarici "Ada mol", koji je otvoren u maju 2019. Godinu dana kasnije, aktivirano je novo gradilište. Vrednost investicije je oko milion evra.

Krak koji premošćava Radničku dugačak je 55 metara, a krak nad Paštrovićevom dug je 48 metara. Pasarela ima tri pristupa, uz "Ada mol", u Radničkoj gde je autobuska stanica, i na strani Ade Ciganlije, sa po jednim liftom za javnu upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U TURISTIČKOM CENTRU KOJI NUDI SVE MOGUĆE OBLIKE RAZONODE: Posetite Tunis, dozvolite mu da vas potpuno osvoji