GROCKU PRETVORIO U PRESTONICU TREŠANJA: U dvorištu Rančićeve kuće zasađeno stablo posvećeno uspomeni na čuvenog dr Jovana Jovanovića

Jelena DINČIĆ

23. 01. 2022. u 07:17

ČUVENA trešnja "doktorka", koja čuva uspomenu na dr Jovana Jovanovića, ginekologa akušera i prvog srpskog modernog voćara, posađena je u bašti Rančićeve kuće krajem decembra, kako bi uspomena na lekara koji je kumovao nastanku gročanskog i srpskog voćarstva i dalje bila prisutna pred očima brojnih posetilaca i izletnika.

ГРОЦКУ ПРЕТВОРИО У ПРЕСТОНИЦУ ТРЕШАЊА: У дворишту Ранчићеве куће засађено стабло посвећено успомени на чувеног др Јована Јовановића

Foto Privatna arhiva

Raskošni behar i trešnjin cvet u Grockoj, prestonici srpskog trešnjarstva, "maloj Kaliforniji" kako je još zovu, evocira uspomenu na početke savremenog voćarstva u Srbiji.

- Moderno srpsko voćarstvo počinje 20. vekom i dr Jovanom J. Jovanovićem, čuvenim ginekologom, bečkim đakom - objašnjava Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka.

- Bio je jedan od pionira savremene ginekološko-akušerske službe u Srbiji, osnivač beogradske Škole za babice i dvorski lekar kraljice Drage.

Foto Z. Jovanović

Naša sagovornica dodaje i da je 1906. godine na javnoj licitaciji u Grockoj kupio 80 hektara zemlje i posadio plantaže trešnje. On na ovom od davnina plodnom i vinorodnom tlu u periodu do 1908. godine podiže zasade trešnje sa oko 7.000 sadnica, koje su po kvalitetu, krupnoći i rodnosti bile najbolje u Srbiji.

Foto Arhiva

- To je bio izuzetan poduhvat, jer se u Grockoj pre njega trešnja nije gajila za prodaju, a na ovaj način, i na ovom prostranstvu nigde, a takvu i toliku plantažu pod trešnjom ni do danas niko nije podigao, ne samo u Srbiji, već ni na celom Balkanu - ističe naša sagovornica.

Foto Z. Jovanović

Do tada je ovaj kraj Grocke, sem po vinogradarstvu, bio isključivo poznat po stočarstvu i ratarstvu. Najprisutnija je bila francuska sorta lionska rana ali i druge, germerdorfska i hedelfingenska. Bila su to teška imena, pa su ubrzo dobile nadimke "doktorka", "kerminka" i "erc", potonje dve zbog boje soka i oblika ploda.

Zorica Atić, Foto Privatna arhiva

Gročane je zadužio i time što 1909. osniva Sresko porodilište u Grockoj. U narodu je otud ostao poznat kao "ženski doktor", a njegova trešnja, francuska sorta lionska rana, po njemu je dobila ime doktorka.

Grocku često zovu "mala Kalifornija", Foto V. Ž.

RITOPEK

GROČANSKO naselje Ritopek, koje se nalazi neposredno pored Dunava, danas je poznato kao dolina trešanja. Ovde se najviše uzgaja ovo voće, a nedavno je posle skoro 20 godina ponovo pokrenuta manifestacija "Dani trešanja u Ritopeku", koja je okupila voćare iz svih krajeva naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)