DO KRSTA S KOVID-SERTIFIKATOM: Tradicionalno plivanje na Bogojavljenje biće održano na nekoliko lokacija

S. V.

13. 01. 2022. u 09:33

TRADICIONALNO bogojavljensko plivanje za časni krst biće održano naredne srede na Savi i Dunavu na nekoliko lokacija u Beogradu.

ДО КРСТА С КОВИД-СЕРТИФИКАТОМ: Традиционално пливање на Богојављење биће одржано на неколико локација

Na Savskom jezeru se svake godine organizuje plivanje za časni krst, Foto I. Marinković

Iako organizatori najavljuju da će narednih dana pratiti epidemiološku situaciju i izmeniti program ukoliko se pogorša, zasad je potvrđeno da će vernici plivati u Zemunu, Obrenovcu, Surčinu i na Adi Ciganliji.

Zbog pandemije virusa korona, prošlogodišnje Bogojavljenje obeleženo je samo simbolično, sa mnogo manjim brojem plivača i publike, bez litija i molitvi pre ulaska u vodu. Ove godine, iz predostrožnosti, GO Zemun najavljuje da učesnici mogu da se prijave za besplatni lekarski pregled u ponedeljak i utorak, od 16 do 20 časova u opštinskoj Kancelariji za mlade, samo uz kovid-sertifikat. Svetkovanje Bogojavljenja u Zemunu počinje 19. januara u 9 časova, liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja, posle čega sledi litija centralnim opštinskim ulicama, sve do Keja oslobođenja. Tu, tačno u podne počinje bogojavljenska trka.

Kroz ledenu vodu do časnog krsta na Adi Ciganliji, gde se ove godine po 24. put održava bogojavljensko plivanje, učestvovaće 54 takmičara.

- Prošle godine bilo je samo plivanje, da se praznik simbolično obeleži - kažu iz GO Čukarica.

- Od 54 prijavljena takmičara 33 su građani, sedam je iz Žandarmerije MUP, sedam iz Vojske Srbije i sedam iz SVIBOR. Mi događaj planiramo kao da je sve u najboljem redu, ali u narednim danima pratićemo epidemiološku situaciju i blagovremeno ćemo obavestiti građane da li će biti dozvoljeno prisustvo publike.

U opštini Obrenovac uveliko teku pripreme za Bogojavljenje. Osim nadmetanja za časni krst, kod kajak-kanu kluba Zabrežje biće organizovan kulturno-umetnički program.

Sveštenik Tomislav Alimpić naglasio je da je bogojavljensko plivanje jedan viteški čin, gde mladići iskazuju svoju veru i privrženost crkvi.

- Litija tog dana kreće u 11.30 od Hrama Prepodobne Anastasije Srpske, a plivanje počinje u podne - najavljuju iz GO Obrenovac.

- Svi zainteresovani mogu se prijaviti u prostorijama Sportskog saveza. Takmičari će proći kroz lekarske preglede, radiće analizu krvi... Međutim, biće pregledani i neposredno pred početak manifestacije. Bezbednost nam je na prvom mestu.

BEČMENSKO JEZERO

I OPŠTINA Surčin organizuje plivanje na Bogojavljenje, i to u Bečmenskom jezeru. Kako su najavili iz ove lokalne samouprave, 19. januara u 9.30 počinje liturgija u bečmenskom Hramu Svetog Save, zatim u 11.30 kreće litija, a u podne je takmičenje u vodi posle čega će pobednik dobiti krst.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)