ZBOG BUKE SE NE SPAVA MIRNO NI LETI NI ZIMI: Ni nedavno usvojeni propisi nisu pomogli da se utiša glasna muzika u lokalima

J. DINČIĆ / G. NOVAKOVIĆ

08. 01. 2022. u 08:51

IAKO je nedavno usvojeni Zakon o buci trebalo da ide naruku "umornim" komšijama glasnih kafića i restorana, koji se nalaze pri stambenim zgradama, stanari ne prestaju da vode bitku za miran san.

ЗБОГ БУКЕ СЕ НЕ СПАВА МИРНО НИ ЛЕТИ НИ ЗИМИ: Ни недавно усвојени прописи нису помогли да се утиша гласна музика у локалима

Zakon o buci trebalo bi da pomogne komšijama koji žive blizu kafića i klubova, Foto AP

Dokaz za to jeste činjenica da je samo na Opštini Stari grad komunalna milicija u periodu od juna do decembra imala čak 702 prijave! Potvrdu priblema takođe daju i pojedinci, pa tako "Manki bar" na Slaviji drži neslavan rekord - 45 intervencija komunalaca u poslednjih šest meseci.

Sa muzikom koja dopire iz pomenutog lokala, stanari se bore više od tri godine. Krajem 2020. pribegli su radikalnim merama, te su lupanjem u šerpe, sviranjem u gusle, udarili kontru bezobzirnim ugostiteljima.

- I ove godine smo nastavili da prijavljujemo galamu, jer taj kafić više nije kafić, već prava diskoteka, a njihova bašta zalazi duboko u dvorište između zgrada - objašnjava jedan od stanara Deligradske ulice.

- Ovo nije problem jednog ili dvoje džangrizavih komšija kojima smeta muzika, već muka 500 ljudi, koliko živi u ovom kompleksu zgrada.

Lokal na Slaviji, Foto N. Skenderija

Buku ne mogu da reše ni stanovnici Venizelosove ulice, na Dorćolu, jer zbog "Džindžer bara" komunalnu policiju zovu na smenu. Inspektori su ovaj lokal za pola godine posetili 26 puta.

- Najveći broj prijava u periodu od 1. juna 2021. godine do 20. decembra, kada su podaci obrađeni, bio je na teritoriji GO Stari grad i to 702 prijave - rekli su nam iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije.

- Zatim na Vračaru 374, na teritoriji Voždovca 352, na Čukarici 330. Nešto manje prijava imali smo na Novom Begradu i Zvezdari, gde smo zabeležili 249 prijave, na Paliluli 186 i na Savskom vencu 133.

Podsetimo, osim usvojenog Zakona o buci, odbornici Skupštine grada usvojili su i odluku prema kojoj je prestonica podeljena na šest akustičnih zona. Prva je zona za odmor i relaksaciju gde buka neće smeti da prelazi granicu od 50 decibela danju, a 40 noću. U drugu zonu spadaju turistička područja, kampovi i školske zone, gde će danju buka smeti da se "penje" do 50, a noću do 45 decibela. Treća zona obuhvata stambena područja, gde je za dan propisano 55 decibela, a za noć 45. U zoni gde se nalaze poslovni i trgovinski objekti, kao i dečja igrališta, dozvoljeni nivo buke tokom dana biće 60, a za noć 50 decibela. Zoniran je deo oko auto-puta, magistralnih i gradskih saobraćajnica, te za ovo područje važi dozvola za 65 decibela tokom dana, a noću 55. Poslednja zona odnosi se na industrijsku zonu, i ona ne sme da prelazi graničnu vrednost u delu u kojem se nalazi.

Poređenja radi, zvuk od 40 decibela proizvodi frižider, šivaća mašina, dok gradski saobraćaj proizvodi buku od oko 80 decibela. Rok koncert bruji 115 decibela, a grom udara u 120 decibela.

PRIJAVE 24 SATA

SEKRETARIJAT za poslove komunalne milicije svakodnevno preduzima mere na teritoriji celog grada Beograda, kako po prijavama građana, tako i samostalnim postupanjem patrola komunalnih milicionara. Na broj 0800/110-011, građani mogu da prijave problem buke, a linije su otvorene svakog radnog dana i vikendom 24 sata.

MILICIONARI ĆE NOSITI FONOMETRE

PREMA rečima nadležnih, merenje buke u lokalima osim ovlašćenog lica koje ispunjava propisane uslove, može da obavlja i komunalni milicionar jedinice lokalne samouprave i to fonometrima, posebnim uređajima koje će Sekretarijat nabaviti za ovaj posao.

- Lokal u kojem se emituje muzika ili izvodi zabavni program, dužan je da obezbedi propisane uslove i mere zvučne zaštite propisane pomenutim zakonom i propisima kojima se uređuje oblast ugostiteljstva - navode u Sekretarijatu.

* * * * * * *

GRADONAČELNIK ZORAN RADOJIČIĆ O ZNAČAJU PODELE BEOGRADA NA OSNOVU DOZVONjENE VREDNOSTI BUKE

Zoniranje trajalo godinu dana, postupak bio sistemski

AKUSTIČNO zoniranje grada rađeno je u saradnji sa Saobraćajnim institutom CIP, Institutom za ispitivanje materijala AD i Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Usvajanjem Odluke o određivanju akustičnih zona, na poslednjoj sednici Skupštine grada, kako kaže gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić, rešeno je pitanje dozvoljenog nivoa buke u prestonici.

Foto Tanjug

Decibelaža je utvrđena kroz šest akustičkih zona. Identifikovano je ukupno 1.696 osetljivih objekata.

- Ceo postupak izveden je stručno i sistemski, i trajao je oko godinu dana - rekao je Radojičić.

- Dozvoljena vrednost buke nikako ne može biti ista u privrednoj zoni, zoni za odmor ili pak u krugu bolnice. Dakle, suština ovog posla je da su zone sada jasno određene, unete u kartu i inspektor na terenu znaće tačnu vrednost dozvoljene buke za određenu zonu i imaće jasnu sliku o tome da li su propisani parametri prekršeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije