PRESTONICA IMA 600 LIČNIH PRATILACA: Pomažu osobama sa smetnjama u razvoju

B.B.

02. 01. 2022. u 12:01

PRESTONICA ima 600 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, a 2014. godine kada je počelo pružanje ove usluge bilo ih je samo 44, podestila je Nataša Stanisavljević, sekretarka za socijalnu zaštitu, koja je posetila kafe-restoran "Zvuci srca", u kome su zaposlene osobe sa smetnja u razvoju i koje svoj rad ne ne naplaćuju.

ПРЕСТОНИЦА ИМА 600 ЛИЧНИХ ПРАТИЛАЦА: Помажу особама са сметњама у развоју

Skupština grada

Kako je navela, oni imaju mogućnost da izraze kreativnost, kao i da provedu vreme na način koji je zabavan i koristan. U saradnji sa radnim asistentima prave razne proizvode u okviru radionica, štampaju majice, šolje, hemijske olovke, šiju cegere, torbice, rančiće, prave svećnjake.

- Učestvuju u celokupnom procesu stvaranja, shodno svojim mogućnostima - navela je ona. - Velika dobrobit ovog centra za osobe sa smetnjama u razvoju prepoznata je i na mentalnom i na fizičkom nivou. On im je omogućio da postanu članovi društva čime raste i njihovo samopoštovanje i osećaj sopstvene dobrobiti. Takođe, osobe sa smetnjama u razvoju tu imaju priliku da se u potpunosti socijalizuju, druže sa kolegama, prijateljima, ali i da svakodnevno razgovaraju sa mušterijama i stiču nove socijalne i komunikacione veštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni