UZ ČARKE BUDŽET ZA 2022. JE USVOJEN: Odbornici dali zeleno svetlo najpunijoj gradskoj kasi dosad u iznosu od 1,3 milijarde evra

S. B. MILOŠEVIĆ - M. STANOJKOVIĆ

22. 12. 2021. u 06:47

REKORDAN budžet od 160,3 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijarde evra odbornici Skupštine grada usvojili su juče posle dvočasovne rasprave sa 58 glasova podrške. Zamerke na račun plana raspolaganja gradskom kasom mogle su se čuti i ispred i unutar sale od opozicionih odbornika. Ipak, neočekivano, ovo zasedanje je obeležilo nekoliko čarki, čak i među pripadnicima istog tabora.

УЗ ЧАРКЕ БУЏЕТ ЗА 2022. ЈЕ УСВОЈЕН: Одборници дали зелено светло најпунијој градској каси досад у износу од 1,3 милијарде евра

Foto M. Anđela

Atmosfera se zahuktala odmah na prvoj tački dnevnog reda - budžetu, jer je redosled oko njegovog predstavljanja uneo pometnju. Prvi ovlašćeni predlagač bio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kome je predsedavajući Nikola Nikodijević prvom dao reč. To je, kako se moglo primetiti zasmetalo gradonačelniku Zoranu Radojičiću, koji je obraćajući se direktno Nikodijeviću istakao kako ima obavezu prema građanima da im upravo on, kao gradonačelnik, obrazloži najvažniji dokument grada.

- Donošenje budžeta, koji je najveći do sada, važan je momenat za sve nas i nastavak je koncepta kreiranja budžeta koji je stabilan, odmeren i balansiran. Omogućiće realizaciju planiranih projekata, jer je za saobraćaj i infrastruktru izdvojeno 55 milijardi dinara, komunalnu delatnost 15 milijardi, socijalnu zaštitu 5,5 milijardi dinara, a velika su davanja i za kulturu i obrazovanje - rekao je Radojičić, uz zahvaljivanje Nikodijeviću što je dobio priliku da govori, stavljajući mu tonom do znanja da nije ispoštovao funkciju gradonačelnika.

Na to mu je Nikodijević rekao da je trebalo ranije da se obrati Gradskom veću, oko toga ko će predstaviti budžet.

Obrazlažući gde će se i kako novac trošiti naredne godine, Vesić je kazao da je u gradskoj kasi sedam odsto više nego ove godine, ali bez povećanja poreza na imovinu. Dodao je i da je od 9.046 predloga građana usvojeno nešto manje od 2.000 predloga.

- Na njihov predlog uradićemo 11 novih parkova, devet igrališta, bazen u Grockoj. Zatvorićemo deponiju komunalnog otpada u Mladenovcu i uraditi centar za reciklažu. Novim budžetom predviđeno nasipanje Makiškog polja, takođe i izgradnja deonice u Bulevaru patrijarha Pavla, od Košutnjaka do Mosta na Adi. Nastavićemo radove na regionalnom vodovodu Makiš - Mladenovac - rekao je Vesić.

Istakao je da se na levoj obali Dunava nastavlja s radom na postrojenju za preradu otpadnih voda, kao i na kanalizacionoj crpnoj stanici Krnjača 2.

U obrazloženju budžeta, rečeno je da se čeka raspisivanje tendera za 80 kilometara kanalizacije na levoj obali Dunava, nastavlja se vodovod u naselju Šangaj, radiće se kanalizacija i postrojenja za preradu otpadnih voda u Obrenovcu i Mladenovcu, dok će Sopot dobiti 100 kilometara kanalizacije. Usvojenim budžetom omogućena je kupovina stanica koje će meriti zagađenje sa softverom za prognozu zagađenja. Obnavljaće se pijace u Obrenovcu i Lazarevcu, Deveta gimnazija na Novom Beogradu, Muzej afričke umetnosti. Nastaviće se radovi na linijskom parku, a gradiće se i novih deset vrtića.

Odbornik Građanskog demokratskog fronta Zoran Vuletić naveo je da je budžet "samo spisak želja" i vratio hrpu materijala Nikodijeviću uz opasku da je dopunu materijala za sednicu dobio na dan zasedanja te nije imao kad da ih pročita. Ovaj njegov potez iziritirao je Nikodijevića jer je kako kaže "neko uložio trud za to" kao i da "niko neće govoriti da ne znaju kako da potroše 160 milijardi budžeta".

- Ali kad možete tako da se ophodite prema gradonačelniku, ja ću istrpeti - kazao je Vuletić.

Vuletićev saborac Rade Veljanovski odgovorio je na to Nikodijeviću da bi trebalo da čuva integritet Skupštine i da poštuje mišljenje jedina dva opoziciona odbornika.

- Kad ne možete da istrpite nas dvojicu, što prizivate ostalih 18 koji ne dolaze na sednice - kazao je Veljanovski.

Bez rasprave, usvojene su sve 42 tačke dnevnog reda. Povećane su i firmarine. Uspostavljena je i saradnja Atine i Beograda. Doneta je odluka o određivanju akustičnih zona, koja bi trebalo da pomogne da se smanji problem buke u gradu. Povećan je i kapital GSP kako bi se kupilo 80 novih trolejbusa. Usvojen je i predlog javno privatnog partnerstva za rečni prevoz, pa bi ponuđač mogao da bude poznat već u februaru. Stvoreni su i uslovi da se po treći put raspiše tender za sistem javnih bicikala, pošto se na prethodna dva niko nije javio.

KRITIKE

ODBORNICI Stranke slobode i pravde i Narodne stranke kritikujući budžet ispred zgrade Skupštine naveli su da je kasa poput "rupe" i da će posle izbora taj plan trošenja ukinuti. Naveli su i da nisu tačne interpretacije vlasti da je budžet najveći u regionu, jer "Zagreb sa mnogo manje stanovnika ima duplo veći budžet".

ULICA AMBASADORU SAD

SEDNICI je prisustvovao i zamenik ambasadora SAD Džon Ginkl, koji se odbornicima zahvalio zbog imenovanja jedne rakovičke ulice u Ulicu ambasadora SAD u Beogradu Džordža Kenana, protivnika osnivanja i delovanja NATO. Po knjeginji Juliji zvaće se sadašnja Riječka na Vračaru, a Ulica kneza Stracimira zameniće vojvodu Hrvoja na istoj opštini, a po predlogu gradonačelnika Čačka Miluna Todorića koji se na "Instagramu" zahvalio Gradu Beogradu. Sin slavnog vojvode Živojina Mišića Aleksandar dobio je voždovačku ulicu Ljudevita Posavskog. Zvezdarske ulice Šibenička i Lošinjska zvaće se po majoru Ivi Freglu i književniku Vladanu Desnici.

KONTROLA PRIVATNIH VRTIĆA

ODBORNICI su dali zeleno svetlo za 40.000 jednokratne pomoći povodom rođenja četvrtog deteta. Novina je i da će beskućnicima biti omogućeno važenje ličnih isprava o trošku Grada, kako bi mogli da ostvare druga prava iz oblasti socijalne zaštite. Pooštrena je i kontrola boravka dece u privatnim vrtićima. Do 10 sati obdaništa će morati da šalju tačan broj dece koji je u vrtiću. Svi oni koji ne dopuste kontroli da uđe u ustanovu, izgubiće pravo na subvencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)