GRAD PORUŠIO 54 NELEGALNO GRAĐENE ZGRADE: Sekretarijat za inspekcijske poslove postupa po rešenjima o izvršenju u svim opštinama

G. NOVAKOVIĆ

07. 12. 2021. u 08:51

OD kada je nadležnost građevinske inspekcije sa opština prešla na Sekretarijat za inspekcijske poslove, ukupno su 54 bespravno podignuta objekta na teritoriji prestonice uklonjena.

ГРАД ПОРУШИО  54 НЕЛЕГАЛНО ГРАЂЕНЕ ЗГРАДЕ: Секретаријат за инспекцијске послове поступа по решењима о извршењу у свим општинама

Foto M. Anđela

Da bi se ovaj broj uvećao, potrebno je da se raspodele sredstva za rušenje nelegalno podignutih kvadrata, koja se određuju na osnovu godišnjeg finansijskog plana.

Da još nedovršenih zgrada čeka na rušenje, vidi se i na primeru devetospratnice u Ulici kneza Višeslava u Rakovici, koja uprkos donetom rešenju, stoji uzdignuta i čeka pad, ružeći istovremeno okolinu.

Bez vidno istaknute "lične karte", zgrada se podizala iz dana u dan. Komšiluk objekta prekoputa naselja Cerak vinogradi sumnjao je da investitor gradi bez dozvole, i to baš na parceli na kojoj godinama nije bilo ničega. Broj građevinske dozvole nije bio upisan.

Objekat u Kneza Višeslava, Foto Arhiva

Kako su nam pre tri godine ispričali žitelji ovog dela Rakovice, stanovi su prodavani za 800 evra po kvadratu. A onda je sve stalo.

- Reč je o bespravnom objektu, koji ne poseduje građevinsku dozvolu - rekli su nam iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

- Prvo je opštinska građevinska inspekcija svojevremeno zatvorila gradilište, a onda je nekoliko puta isto to učinila i gradska inspekcija. Podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu, zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo građenja bez građevinske dozvole i krivično delo skidanja i povrede službenog pečata i znaka. U toku postupka inspekcijskog nadzora, doneto je Rešenje o uklanjanju objekta, Rešenje o izvršenju i zatvoreno je gradilište.

Kako su nam kazali u nadležnom sekretarijatu, mnogo je faktora koji treba da se ispune da bi se otpočeli radovi na uklanjanju nelegalnih zgrada širom prestonice. Osim što sredstva treba da se odobre, mora se proceniti prioritet objekata, zaštita javnog interesa, zaštita susedskih prava kao i poštovanje vremenskog redosleda pokretanja upravnog postupka na osnovu Pravilnika o postupku donošenja i sadržini Programa uklanjanja objekata. Od toga takođe zavisi i izrada Plana i Programa izvršenja za narednu godinu, zaključuju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

PORUKA INVESTITORIMA

IZ Sekretarijata za inspekcijske poslove, u čijoj je nadležnosti nadzor nad gradilištima od 2018. godine, apeluju na buduće investitore da građevinske radove izvode isključivo u skladu sa izdatim dozvolama. Kako podsećaju, bespravna gradnja predstavlja krivično delo, definisano članom 219a Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)