SORTIRANI OTPAD U ISTI SMEĆARAC: I kad sugrađani odvajaju reciklabile, sve smeće završi u jednom kamionu

M. STANOJKOVIĆ

18. 10. 2021. u 12:07

DOK oko 30.000 domaćinstava u prestonici s jedne strane svakodnevno sortira otpad, nije redak slučaj da, s druge strane, sugrađani tokom šetnji gradom ugledaju kako sav sortiran otpad završava u istom kamionu smećarcu.

СОРТИРАНИ ОТПАД У ИСТИ СМЕЋАРАЦ: И кад суграђани одвајају рециклабиле, све смеће заврши у једном камиону

Smećarac Gradske čistoće, Foto Novosti

I zbog toga imaju utisak da njihov posao da doprinesu životnoj sredini pada u vodu.

Osim individualnih sortiranja reciklabila i eko-kesa koje sugrađani koriste u domovima, na stajalištima su dostupne i manje kante koje služe za papir, PET ambalažu i mešoviti otpad. Iako često ni sigrađani ne vode računa gde koje smeće odlažu, onima koji to čine, parola sve u isti koš, para uši.

- Džaba vodim računa gde šta bacim, kad onda zatim ugledam radnike koji sve to ubace u isti kamion - žali se jedna od sugrađanki.

Ipak, ovakvo postupanje radnika nadležni u JKP "Gradska čistoća" pravdaju nepravilnim odlaganjem komunalnog otpada.

Prema objašnjenju "Gradske čistoće", prilikom pražnjenja reciklažnih sudova često se dešava da u tipskim sudovima bude i nepravilno odložen komunalni otpad, kao i vrste plastike, papira, metala i stakla koji zahtevaju dodatni tretman za proces reciklaže.

- Iz tog razloga se sav otpad sakuplja u isti kamion, koji se potom odvozi na pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina, gde se radi odlaganje, sortiranje, baliranje i na kraju preusmeravanje do krajnjih reciklera - navode u "Čistoći".

- Već godinama intenzivno radimo na stvaranju uslova da što više reciklažnog otpada uđe u sistem reciklaže.

Podaci gradskog preduzeća pokazuju da u prestonici postoji 671 podzemni kontejner za reciklabilni otpad, 97 reciklažnih ostrva sa tri tipska kontejnera i 303 zvona za odlaganje stakla.

- Oko 26.300 domaćinstva je dobilo kante od 240 litara za selekciju reciklabila - objašnjavaju u komunalnom preduzeću.

Eko-kese

STANOVNICI naselja u kojima nema sudova za reciklažu, mogu da odlažu ovu vrstu otpada u eko-kese, koje mogu preuzeti u pogonima "Čistoće". U ovom trenutku više od 4.000 korisnika koristi eko-kese putem kojih ostvaruje popust od 20 odsto na stavku sakupljanje i odnošenje smeća. Najveći broj njih je sa Starog grada, Savskog venca, Palilule, Novog Beograda i iz Zemuna.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)