ZABRANA RADOVA NE SPREČAVA GRADITELJA: Ispred vile u Topolskoj 19 okupili se građani i zaštitnici ovog kraja

Š. Marović

22. 09. 2021. u 11:45

ZBOG pokušaja nadogradnje dodatnog sprata umesto adaptacije objekta u Topolskoj 19, juče su se ispred predratne vile sa ovim brojem okupili nezadovoljni građani i udruženja sa teritorije opštine Vračar.

ЗАБРАНА РАДОВА НЕ СПРЕЧАВА ГРАДИТЕЉА: Испред виле у Тополској 19 окупили се грађани и заштитници овог краја

ODBRANA Zainteresovani za očuvanje Vračara, Foto Arhiva

Uprkos zabrani dalje gradnje i zatvaranja ovog gradilišta, kako oni tvrde, radnici i dalje izvode radove u unutrašnjosti zgrade.

Kako je juče, za "Novosti", istakao predsednik Udruženja za ulepšavanje Vračara Aleksandar Arsenijević, već punih 30 godina traje vandalizam investitora na Vračaru.

- Tu smo kao Udruženje da odmah reagujemo i zaustavimo bilo kakve radove koji narušavaju izgled Vračara - napominje on.

- Ovo je poseban bezobrazluk, jer se nadogradnja izvodi u zaštićenoj zoni Krunskog venca.

Skupština grada je na našu molbu usvojila predlog da se zaštiti nekoliko prostorno istorijskih celina, ali to izgleda nije dovoljno. Trenutno se najveći urbanistički haos dešava u naselju Neimar, kome je zaštita istekla u decembru 2020. godine.

Arsenijević podseća da je Udruženje podnelo zahtev Skupštini opštine Vračar da Gradu predloži obustavu svih radova dok se taj deo ponovo ne proglasi za zaštićeno područje, ali to očigledno nije prihvaćeno.

Predratna vila u Topolskoj ulici 19 sagrađena je 1927. godine prema projektu građevinskog inženjera Aleksandra Acovića i deo je kulturno-istorijske celine Krunski venac.

Foto Arhiva

 

Inspekcija je posle trećeg islaska na teren zatvorila gradilište, a investitoru je naloženo da kuću vrati u prvobitno stanje.

- Iako na gradilištu stoji traka o obustavi daljih radova, radnici su u unutrašnjosti objekta i rade punom parom - ističe advokat tri vračarska udruženja Stefan Stojkov.

- Podnećemo krivične prijave protiv investitora, izvođača radova, ali i nadzornog organa koji očito nije obavljao svoj posao kako bi trebalo. Ovo je identičan primer onom od pre godinu dana u Krunskoj ulici, kada su problematični delovi uklonjeni i investitor krivično odgovarao. Očekujemo isti epilog i ovde, jer je to jedino razumno rešenje.

Radovi na predratnoj vili započeti su sredinom aprila, kada su na kratko obustavljeni jer se deo ograde obrušio, a investitor nije obavestio Zavod za zaštitu spomenika o početku radova.

ZAVOD OTKRIO PREVARU

STRUČNA služba Zavoda je 17. septembra izvršila uvid u stanje radova koji se izvode u sklopu adaptacije objekta u Topolskoj 19 - kažu za naš list u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. - Konstatovano je da je u delu gde se nalazio svetlarnik dograđeno liftovsko okno, čime je odstupljeno od mera tehničke zaštite, odnosno izlazi se iz gabarita objekta.

Takođe, u nivou nekadašnjeg tavana izvedeni su fasadni i neki unutrašnji zidovi do pune spratne visine, u delu objekta orijentisanog ka dvorištu. Time je odstupljeno od projektne dokumentacije, o čemu je obaveštena građevinska inspekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

OŽENJEN SAM, KAO PIKSI ŽIVIM: Era progovorio o orlovima - obratio se i Stojkovićevoj supruzi