RUŠENJE SKUPLJE NEGO IZGRADNJA: Grad u poslednje tri godine uklonio 45 od 4.000 nelegalnih objekata

M. STANOJKOVIĆ

31. 08. 2021. u 10:53

POSLEDNJE tri godine otkako je građevinska inspekcija prešla u ruke Grada, srušeno je svega 45 nelegalnih objekata, što je oko jedan odsto, od 4.000 nelegalnih objekata koliko ih je zabeleženo na terenu.

РУШЕЊЕ СКУПЉЕ НЕГО ИЗГРАДЊА: Град у последње три године уклонио 45 од 4.000 нелегалних објеката

SPORNO Zgrada pre rušenja, Foto M. Anđela

Razlog tome je visoka cena angažovanja građevinskih mašina. Iako ne može da se napravi jednostavna računica, cena na tržištu kreće se oko 50 evra po kvadratu. Poslednji u nizu, ruši se objekat u Sazonovoj 21 na Vračaru.

Kako bi se uklonio nelegalni objekat, po završenoj proceduri od prijave bespravno izvedenih radova do izlaska inspektora i donošenja rešenja o rušenju, kako navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, rušenje se obavlja u skladu sa planiranim sredstvima za kalendarsku godinu. U poslednje vreme, tvrde nadležni, sve češći je primer da investitori sami po nalogu pristupe izvršenju.

- Redosled uklanjanja se obavlja na osnovu Pravilnika o postupku donošenja, tako da se u svakoj godini ukloni određeni broj objekata koliko kapaciteti dozvoljavaju - navode u sekretarijatu.

- A rušenje jednog objekta može da traje i po više meseci. Na trajanje izvršenja može da utiče veliki broj faktora, a neretko se dešva da se bespravni objekti nalaze u blizini vrtića, ustanova od značaja ili prometnih saobraćajnica zbog čega je neophodno obezbeđivanje terena.

PROPISI Majstori u Krunskoj 79, Foto M. Anđela

 

Za svaki objekat radi se premer i predračun radova.

- U zavisnosti od površine, strukture materijala kojim je izgrađen objekat, cena uklanjanja zavisi od svega navedenog - kažu u gradskoj upravi.

- Ali i od isključenja objekata sa napajanja vodovodne, kanalizacione i elektromreže, zatvaranja dela saobraćajnica ukoliko se mašinski ruši. Poslednji u nizu srušenih objekata je nadogradnja u Krunskoj 79.

Građevinski inspektori od 2018. godine napisali su oko 1.200 krivičnih prijava. Ipak, kako objašnjavaju u Gradu, da se otkriju toliki nelegalni kvadrati koji niču, zaposleno je nedovoljno inspektora.

- Trenutno su zaposlena 32 građevinska inspektora, što nije dovoljan broj za kontrolu gradnje, obavljanje preventivnog inspekcijskog nadzora, kao i postupanje po prijavama građana - objašnjavaju u nadležnom sekretarijatu.

- Grad periodično raspisuje konkurse za radna mesta. Pozivamo mlade ljude koji su završili fakultete iz ove oblasti da prate obaveštenja, te da se odazovu nekom od narednih konkursa koje ćemo raspisati.

PRIJAVA NA PALATFORMI

KAKO je najavljeno iz gradske uprave, Beograđani bi u narednom periodu nelegalnu gradnju, osim uobičajenim postupkom, moći da prijave kroz posebnu platformu. Pritužbe koje se evidentiraju ovim putem biće javno dostupne i moći će da se vidi protiv koga je podneta prijava i da li je inspekcija izašla na teren. U cilju suzbijanja divlje gradnje, kako je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, sugrađani će ubuduće imati pristup informacijama od momenta prijave do donetog rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)