ZA LIFT PO ULAZU 5 MILIONA: Stanari čuvene "Meander" zgrade u novobeogradskom Bloku 21 dobili ponudu za ugradnju dodatne opreme

M. STANOJKOVIĆ

30. 08. 2021. u 10:23

ZAHTEV stanara čuvene "Meander" zgrade ili "Lamele" u zaštićenom novobeogradskom bloku 21 da napokon dobiju liftove, pola veka posle useljenja, na korak je do realizacije.

ЗА ЛИФТ ПО УЛАЗУ 5 МИЛИОНА: Станари чувене Меандер зграде у новобеоградском Блоку 21 добили понуду за уградњу додатне опреме

Foto M. Anđela

Na nedavno održanom sastanku u JP "Gradsko stambeno" dobili su preliminarnu ponudu da za oko pet miliona dinara po liftu i ulazu plate ugradnju. Mogli bi da računaju na period otplate od 10 godina i 10 odsto subvencije Grada.

Kako je za "Novosti" rekao upravnik zgrade u Ulici Milentija Popovića 4 na Novom Beogradu Zoran Đukić, tri meseca od iniciranja inicijative ugradnje liftova, stigla im je prva ponuda.

- Ponuđena nam je varijanta da za iznos od četiri do pet miliona dinara otplatimo radove na 10 godina - objašnjava Đukić. - To bi bilo mesečno opterećenje za stanare u iznosu od 2.000 do 3.000 dinara, što je na sve račune koje imamo malo veća suma. U narednom periodu očekujemo da vidimo da li Grad može da nas subvencioniše u većem iznosu.

Ipak, s obzirom na to da zgrada ima 62 ulaza i isto toliko stambenih zajednica i upravnika, kako navodi Đukić, svaki će zasebno odlučiti da li želi lift:

- Neki su već doneli odluku i ušli u proceduru. Svaki ulaz ima u proseku oko 14 stanova, pa će se iznos deliti na taj broj i svaki ulaz plaća zasebno ugradnju. U pojedinim ulazima su se dogovorili da vlasnici stanova na višim spratova podnesu veći teret otplate.

Ipak, postupak ugradnje liftova u zgrade u kojima ih nije bilo, kako navode i nadležni i stanari mnogo je zahtevniji nego u slučajevima kada je neohodan samo remont.

- Većina ulaza ima svetlarnik i prostor pored stepeništa gde lifotvi mogu da se ugrade, a za ostale gde je drugačiji raspored stepeništa, tražiće se drugačije rešenje - navode stanari.

Pojedini ulazi koji su imali ugovor sa Vojnom ustanovom za održavanje zgrada i stanova trebalo bi da bude raskinut od 1. septembra, a da se nakon toga, sklope ugovori sa "Gradskim stambenim".

Kako su "Novosti" ranije pisale, godinu dana posle proglašnjenja zaštite Bloka 21, stanari su zatražili od gradske uprave da im pomogne u rešavanju nagomilanih problema, da dobiju liftove, kao i da povrate nekadašnji arhitektonski sjaj fasade, uz izradu besplatnog projekta i obnove cele fasade.

USELjENA DALEKE 1966. GODINE

MEANDER zgrada ima devet lamela i useljena je 1966. godine. Blok 21 koji zgrada čini proglašen je prostorno-kulturno-istorijskom celinom zajedno sa blokovima 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i 30. Objekat je sa godinama propao, fasada se svakdonevno kruni i urušava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)