INVESTITORA "ŠTITI" SUD: U Đorđa Kratovca strahuju da ih ne zadesi urušavanje kao na Vračaru

M. STANOJKOVIĆ

24. 07. 2021. u 07:52

STANARI Ulice Đorđa Kratovca na Lekinom brdu strahuju da bi mogao da ih zadesi scenario iz Vidovdanske ulice na Vračar uzbog otvorenih temeljnih jama na broju 22. Rušenje nelegalne nadogradnje u njihovoj ulici bilo je zakazano, pa stopirano. A fasada objekta do broja 22 je popucala prilikom kopanja temeljne jame, a temelji i ograda ostali su otvoreni i neobezbeđeni.

ИНВЕСТИТОРА ШТИТИ СУД: У Ђорђа Кратовца страхују да их не задеси урушавање као на Врачару

Fasada objekta je oštećena prilikom iskopa

Kako za "Novosti" objašnjava Bojana Dikić, koja živi u kući pored neobezbeđenog gradilišta, brine se za bezebednost svog doma, jer se rušenje odugovlači, a njena kuća je napukla.

- Investitor nije obezbedio zemljanu jamu i rađena je samo ispuna od šljaka-blokova - kaže Dikić. - Temlji su prepušteni klimatskim uslovima. Nažalost, potrebni su događaji, poput nedavnog u Vidovdanskoj, da nas podsete da smo prepušteni neukosti i bahatosti investitora.

Pokušaj rušenja bio je 13. aprila, ali jedan od izvođača radova popeo se na vrh nedovršene višespratnice i pretnjom da će skočiti, osujetio rušenje. U međuvremenu, Drugi osnovni sud u Beogradu doneo je meru kojom gradskoj inspekciji zabranjuje rušenje dok se ne odluči o zahtevu o ozakonjenju koji je investitor podneo Sekretarijatu za legalizaciju. Gradsko prvobranilaštvo nakon toga dostavilo je žalbu na navedeno rešenje Drugog osnovnog suda, pa je ova mera oborena pred višim sudom.

Prema rečima nadležnih u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, do okončanja postupka ozakonjenja, oni ne mogu da pristupe uklanjanju nelegalno izvedenih radova.

Fasada objekta je oštećena prilikom iskopa

- Rešenjem od 4. februara, naređeno je rušnjenje - kažu u nadležnom sekretarijatu za "Novosti". - Zakazano je za 14. april, a usled privremenog onemogućavanja na terenu, pretnji da će lice skočiti, odloženo je za 20. april. Dan pre zakazanog rušenja, 19. aprila nam je dostavljeno rešenje o obezbeđenju Drugog osnovnog suda, kojim se privremeno zabranjuje rušenje. A 20. aprila dostavljeno je i rešenje Upravnog suda kojim se odlaže izvršenje rešenja o uklanjanju koje je doneo građevinski inspektor. Takođe, i ovo rešenje Upravnog suda je doneto jer je investitor priložio uverenje Sekretarijata za poslove ozakonjenje.

NADZIDAO MIMO DOZVOLE

KAKO su "Novosti" ranije objavile, investitor je, ne mareći za propise, inspekciju, a ni za prve susede, ozidao objekat sa prizemljem, četiri sprata i "povučenim" spratom. Investitor se raširio po čitavom placu, pa se građevina prilepila uz ogradu susedne kuće. Iako je prvobitno dobio dozvolu za gradnju, u jednom trenutku, nastavio je da zida mimo propisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna