SJAJNA IZLOŽBA ISPRED STAROG DVORA: Sutra 3D projekcija vagona za beogradski metro

S. B. M.

14. 07. 2021. u 16:51

SUTRA uveče na platou ispred Starog dvora u 21 sat biće emitovana tri de projekcija četiri vagona za beogradski metro, pod nazivom "Svetlost, snaga, sloboda i sigurnost".

СЈАЈНА ИЗЛОЖБА ИСПРЕД СТАРОГ ДВОРА: Сутра 3Д пројекција вагона за београдски метро

Foto promo

Sugrađani koji žele da vide kakvim kompozicijama bismo mogli da se vozimo po izgradnji gradske železnice i da se upoznaju sa njihovim karakteristikama, imaju priliku da to urade sutra.

Početkom februara, srpska delegacija predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim bila je u poseti Francuskoj i kompaniji "Alstom". Tom prilikom odabrane su četiri kompozicije od šest koje je "Alstom" ponudio. Sada će ova četiri modela biti predstavljena sugrađanima, a oni će kasnije moći da biraju u kojem od njih žele da se voze u budućnosti. Izložbeni prostor biće instaliran i na Trgu republike, ali i u prigradskim opštinama.

Dve komnozicije su inspirisane prestoničkim rekama, dok su druge dve rađene po motivima zastave i grba grada. U startu će biti kupovano po tri vagona sa po 120 mesta za putnike, ali će ceo metro biti projektovan za četiri vozne kompozicije. Tako će u budućnosti kapacitet metroa moći da bude povećan. Radi bezbednosti putnika sve stanice će imati "skrin dor", odnosno staklo koje će se otvarati kada kompozicija stigne u stanicu.

Radovi na gradnji metroa počinju 1. novembra ove godine, izgradnjom depoa u Makiškom polju. Prva linija od Makiša do Mirijeva trebalo bi da bude završena 2028, a druga od Zemuna do Mirijeva 2030. Za deset godina tako će, prema planu, prestonica imati ukupno 41 kilometar metroa sa 42 stanice i dve linije koje će pokriti veći deo grada. Francuska starana je zadužena za elektromašinske podsisteme i za vozove, a kineska strana izvodi građevinske radove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)