ČUKARICA IMA "GULAŠIJADU": Na Adi Ciganliji održano gastronomsko takmičenje, sa ekipama iz cele Srbije (FOTO)

S. Vidačković

11. 07. 2021. u 10:53

MIRIS gulaša širio se juče Adom Ciganlijom, gde je juče organizovana druga čukarička "Gulašijada - gljivarska trpeza".

ЧУКАРИЦА ИМА  ГУЛАШИЈАДУ: На Ади Циганлији одржано гастрономско такмичење, са екипама из целе Србије (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Učestvovale su ekipe iz gotovo svih delova Srbije - Sremske Mitrovice, Banje Koviljače, Valjeva, Petrovca na Mlavi, Vlasotinca, koji su u kotlićima kuvali gulaš sa nekoliko vrsta pečuraka i mesa.

Ni visoke temperature nisu smetale gljivarima da pored vatre i kotlića, uz muziku, dobru atmosferu i ukusnu hranu lepo provedu jučerašnji dan na Adi. Kako nam je rekla Lidija Zekić iz Vlasotinca, gulaš mora da se kuva sa ljubalju, bez obzira na to što na vatri mora da se krčka više od četiri sata. Ona je juče bila glavni majstor u svojoj ekipi koja je došla sa juga Srbije.

- Pravimo gljivarski gulaš, koji je prošle godine bio pobednički na Kopaoniku - priča Lidija.

- Tajne sastojke ne bih otkrivala, ali u gulašu imamo nekoliko vrsta gljiva - vrganj, lisičaru, zlataču, crnu trubu... Naravno, ništa ne može bez slaninice, svinjskog i junećeg mesa i mnogo luka. Na Adi je malo vruće, ali to je ništa u poređenju sa temperaturama kod nas na jugu zemlje. Važno je da danas svi uživamo. Jedino što malo mirišemo na dim i luk, ali to je najmanje važno.

Tim iz Sremske Mitrovice na tezgi je, sem jela iz kotlića, ponudio razne đakonije od gljiva - tinkture, začinske pečurke u prahu, u teglama... Za lovački paprikaš sa divljači i pet vrsta pečuraka bio je zadužen Dragan, koji je profesionalni estradni umetnik, ali već 20 godina ima diplomu majstora gastronomije.

- Otkazao sam subotnji nastup kako bih bio na Adi danas sa svojim prijateljima iz gljivarskog društva - kaže nam Dragan.

- U kotliću se krčkalo meso srne, divlje i domaće svinje, junetina... A od pečuraka, koje inače skupljamo na Fruškoj gori, stavili smo bukovaču, jablanovaču, šampinjone, vrganje i lisičaru.

Vesela je bila i muška ekipa iz Valjeva, od koje smo saznali da "deca kada probaju njihov gulaš, neće više da piju mleko".

NA ADI 250 VRSTA GLjIVA

MALO ljudi zna da na Adi Ciganliji ima više od 450 vrsta biljaka i 250 vrsta gljiva.

Odlukom Grada Beograda, Ada je od 2013. godine zaštićeno stanište pod nazivom "Gljive Ade Ciganlije", jer je ovo jedino poznato stanište pečurke srebrna zvezdača, u celoj Srbiji. Ova gljiva je veoma ugrožena i kao takva je strogo zaštićena vrsta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna