ZAVRŠENI RADOVI NA KULI BEOGRAD: Predsednik Vučić - "Nema velikih dela bez velikih snova" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 07. 2021. u 11:10

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА КУЛИ БЕОГРАД: Председник Вучић - Нема великих дела без великих снова (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: D.B./A.V.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i Mohamed Alabar, predsednik kompanije Igl Hils. Alabar i Vučić su zajedno uživali u pogledu sa vrha kule Beograd.

- Ovo je najlepši pogled u ovom delu Evrope. I najviša zgrada u ovom delu Evrope - rekao je Vučić u razgovoru sa Alabarom.

Predsednik je rekao da će vidikovac zgrade biti otvoren za posetioce kroz nekoliko meseci, na šta je Alabar prokomentarisao da će, prema njihovim ranijim iskustvima, to sigurno privući veliki broj turista.

- Ovo je stvarno neverovatno, mnogo sam ponosan. San je postao java - kazao je predsednik Vučić.

Mohamed Alabar - Hvala vam što ste nam verovali

- Ovo je vrlo emotivan momenat za mene. Nije ovde u pitanju samo visoka zgrada, to pokazuje sposobnost da možete da budete hrabri i da sanjate. I sećam se predsedniče, da nije bilo vaše strasti da nas terate da idemo napred, danas ne bi bili ovde - rekao je Alabar.

On kaže da ovo zdanje služi na ponos zemlje i naroda, koji su još jednom pokazali da pripadaju svetu.

Foto: D.B./A.V.

- Za mene, kao čoveka sa Bliskog istoka, to je vrlo važno. Da pokažemo da smo dovoljno dobri kao i svi drugi. I da pokažemo da smo sposobni da maštamo, i da postignemo ono što želimo da uradimo. Ovaj projekat će oplemeniti živote svih u Srbiji - kazao je predsednik kompanije Igl Hils.

Alabar se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije u svoje ime, ime svoje kompanije i Abu Dabija.

- Želim i lično da vam zahvalim predsedniče, na tome što ste verovali u mene i moj tim - zaključio je Mohamed Alabar.

Aleksandar Vučić - "Nema velikih dela bez velikih snova"

- Ovo je danas poseban dan za nas koji smo učestvovali u ovom projektu. I od velikih snova, koje sam iznosio javno, do nečega što je postalo realnost. Kroz svakakve napade, lične, političke. Za čestitog čoveka reč je isto što i ugovor, i zato na te reči morate da pazite. I kada smo dali reč našem narodu da će najprljaviji deo grad biti za ponos, mnogi nam nisu verovali i mislili su da skupljamo političke poene - kazao je predsednik Vučić.

On navodi da današnja ceremonija predstavlja završetak gradnje poslednjeg sprata, i tom prilikom je pitao sve građane - da li je lepši prizor promenade i ovaj divni pogled, od udžerica i miševa.

Foto: D.B./A.V.

- Dobro je što siluete ovih nebodera krase horizont, i što je ovde dom pronašlo gotovo 900 porodica. Ono što je za mene još bitnije je to što ovde 1200 radnika radi i našlo je posao. Želim da se zahvalim svim partnerima, pošto mi ovo ne bismo znali sami, i dalje nemamo "nou hau", ali smo mnogo naučili - istakao je predsednik.

Vučić kaže da su ovaj projekat gurali uprkos ružnim rečima i napadima, i da je siguran da će se Srbija u narednim decenijama ponositi ovim zdanjem.

- Nema velikih dela bez velikih snova. A onda je potreban konkretan i hrabar rad da se snovi sprovedu u delo. Ja mislim kada ljudi danas vide kako smo stabilni, shvataju da imamo dobru budućnost. A moj san je da naša pokolenja kažu kako smo im ostavili bolju zemlju od one koju smo mi nasledili - rekao je on.

Nakon toga je simbolično izliven betonski blok, što je označilo kraj radova na ovom velelepnom projektu.

Foto: D.B/A.V.

Čeka nas povećanje plata

Predsednik je na početku konferencije za novinare odgovorio na maliciozne komentare povodom smrti starijeg vodnika Dejana Stojkovića na Pešteru, i rekao je da je poslao saučešće, kao što to uvek radi.

- Što se tiče kritika na račun vežbe - imali ste prilike da vidite naše najbolje oružje, i to uglavnom oružje koje smo mi proizveli. A napadi dolaze od onih koji su uništavali našu vojsku, i koji se raduju kada je Srbija slaba - rekao je Vučić, pa se osvrnuo na ekonomsku situaciju i saopštio dobre vesti.

Foto: D.B./A.V.

- Plan je bio da naš minus bude 190 milijardi, a naš minus je gotovo tri puta manji od toga, bolji nam je rezultat nego što je očekivano. To je ogroman novac, ali mi to delimo na dva dela. Jedan deo je bolji rezultat, zbog čega smo jutros popili i čašicu rakije. Drugi deo zbog kog nisam zadovoljan je to što ministri nisu potrošili pare. Ne na sebe i za sebe, već na projekte. Molim ih da pre nego što odu na brčkanje i kupanje da provere sve, i da počnu da troše taj novac na projekte - kazao je predsednik, pa dodao:

- Ako se stvari ovako nastave, pošto još uvek čekamo fleš procenu, građani Srbije mogu da očekuju značajno povećanje plata. To bi značilo da će već početkom sledeće godine prosečna plata u Beogradu biti veća od 700 evra. Svega toga ne bi bilo bez rasta u građevinarstvu i velikih projekata. Samo ćemo nastaviti da uvećavamo plate i penzije, i siguran da ćemo prestići jednu zemlju EU po platama i penzijama. Polako ih stižemo, iako smo dugo kasnili za njima.

Presude Simatoviću i Stanišiću

Predsednik je povodom haške presude Simatoviću i Stanišiću istakao da je svima u Srbiji jasno šta se dešava, i podsetio je da su u slučajevima Gotovine i Markača promenjena pravila.

- Tada je utvrđeno da mora da postoji lični uticaj ili delovanje u zoni naređenja, i to je bio razlog da promene sudsku praksu. I to je bio razlog da Gotovina, Markač, ali i Perišić budu oslobođeni, kao i Simatović i Stanišić prvostepeno. Posle se opet menja sudska praksa, pa sada njih dvojica bivaju osuđeni zbog zločina u Šamcu. Mi Srbi shvatamo šta se dešava tu od početka. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali je osveta koja je sprovođena nad našim narodom bila strašna - kazao je Vučić.

O Oliveru Ivanoviću

Na pitanje zašto je Milena Ivanović izašla sa sednice Skupštine dok je on predstavljao svoj izveštaj o KiM, predsednik je rekao da je razočaran - ali namerama prištinskih institucija i njihovim odbijanjem da pregovaraju.

Foto: D.B./A.V.

- Slušao sam mesecima i godinama kako sam negde posredno učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića, što je teška glupost. Onda kada je to postalo besmisleno, počeli ste da napadate nju. A sada posle jedne rečenice treba da postane vaša zvezda. Onda ste pričali bajke o tome kako ja znam nešto o smrti Cvijana, i ja i moja porodica smo slušali najgore teorije zavere i gluposti zbog toga - rekao je Vučić.

On ističe da je razlog za to težnja tajkuna u Srbiji da zarade što veći novac, pošto su spremni da za novac urade sve - bez obzira da li nekome uništavaju živote.

Vučić o navodnom zlostavljanju dece ometene u razvoju

- Mene zanima istina. I ja verujem nadležnim organima, i u vezi slučaja dece ometene u razvoju. Ja sam video te slike. One su nastale tokom vlasti Dragana Đilasa, te fotografije su iz 2012. godine, i ja sam ih video. Ako se stvari nisu popravile, to je na našu sramotu. Lično ću otići da vidim kakvo je stanje stvari, iako sam dobio uveravanje nadležnih da to nije tako. Svaki dom ću obići, pošto su naša deca najveća briga za nas - kazao je predsednik Vučić.

Predsednik o preseljenju ambasade u Jerusalim

Predsednik je rekao da će Srbija u skladu sa međunarodnim javnim pravom donositi odluke u budućnosti, pre svega u odnosu na premeštanje ambasade u Jerusalim.

- Okolnosti su se promenile kada je Izrael priznao Kosovo. Ja sam predsednik Srbije, i donosim samo odluke koje su u interesu srpskog naroda - ističe on.

O napadima iz Crne Gore

Predsednik je potom prokomentarisao izjave koje poslednjih dana stižu iz Crne Gore.

- Što se svih tih izjava tiče, ajmo samo da analiziramo činjenice. Šta je Srbija uradila protiv Crne Gore? Proteklih godina. Jesmo li mi priznali nezavisnost Boke kotorske? Jesmo li mi prihvatili da se otcepi neki deo Crne Gore? Nismo. Oni jesu, priznali su nezavisnost Kosova. Jesmo li mi proterali njihovog ambasadora, ili oni našeg? Oni su našeg, i to zato što je napisao o Mojkovačkoj bitci ono što svi istoričari znaju. Jesu li oni nama dali vakcine ili mi njima? Mi njima, možda smo ih time uvredili? A onda su te doze dali vojsci Kosova, da bi dodatno ponizili Srbiju. Šta je to Srbija njima uradila loše - zapitao je Vučić.

On je zapitao da li smo mi njima slali zemunski i voždovački klan, ili oni nama škaljarce i kavčane, da ubijaju po Srbiji.

Foto: D.B/A.V.

- Da se razumemo. Apsolutno sam protiv napada na Krivokapića ili bilo koga, pogotovo na decu. Ali šta hoćete, da se mešam u rad novina, pa govorili biste mi svi da sam diktator. Pa ja sam svaki dan na naslovnim stranama tabloida. Mene su pre neki dan optužili u zvaničnim novinama crnogorskih vlasti za državni udar. Zato što sam ja navodno nešto javio patrijarhu. Pa zamislite da smo mi njih optužili za državni udar ovde. I to su sve nepobitne činjenice - ističe Vučić.

Predsednik je rekao da garantuje punu bezbednost Krivokapićevim ćerkama, ali da od toga nije trebala da se pravi predstava za javnost.

- Ja pozivam te devojke i žene da žive ovde. Srbija je zemlja dobrih domaćina, i uvek će tako da bude. A ja hoću da zamolim ljude u toj novini da to ne čine, kako ne bi davali povoda za napade - naveo je predsednik.

Podsećanje na početak

Vučić je na kraju podsetio na jednu anegdotu sa početka radova na Beogradu na vodi. Tokom razgledanja makete, kada su svi napadali taj projekat, predsednik je imao zanimljiv razgovor sa Haldunom iz Abu Dabija, čovekom koji je među najzaslužnijima za ovaj projekat.

- On mi je tada rekao: "Joj nagledao sam se ja Aleksandre ovih maketa milion". I ja sam se smrzao u trenutku. "Nagledao sam ih se, ali ako ti budeš uporan, ovo ćete vi da pretvorite u realnost". Mi smo naše snove, koji nisu lični, već da uradite nešto za zemlju i grad, pretvorili u realnost - zaključio je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri