PRE PLANA - ANKETA: Grad namerava da omogući aktivnije učešće Beograđana u pripremi projekata o budućoj izgradnji

M. S.

28. 06. 2021. u 08:51

GRAD Beograd uskoro će uvesti anketiranje građana kao obavezan korak pre izrade planova gradnje. Iako Beograđani imaju i sada mogućnost da na javnom uvidu daju primedbe na projekte, to se, navode u Gradskoj upravi, u praksi ispostavilo kao nedovoljno, i dovodilo je do toga da građani ne razumeju na koji način se menja njihov kraj.

ПРЕ ПЛАНА - АНКЕТА: Град намерава да омогући активније учешће Београђана у припреми пројеката о будућој изградњи

Budući izgled Linijskog parka / Foto Beoinfo

Primera ima bezbroj, posebno negativnih. Najsvežiji je svakako je u Bloku 37 gde građani negoduju zbog izgradnje zgrade koja poseduje dozvolu dobijenu na osnovu prethodnog plana. Bilo je i velikih negodovanja, pa i protesta zbog, sad već izgrađene pumpe u Bloku 45. Građani su "propustili" javni uvid u plan i početak gradnje ih je veoma iznenadio.

Pozitivan primer je nedavno završen javni uvid za Linijski park, gde se pokazalo je da je anketiranje pre izrade PDR dobar korak.

U dosadašnjoj praksi usvajanja planova detaljne regulacije i drugih projekata, kada se saberu svi koraci, sugrađani mogu da učestvuju u pripremi oko 50 dana. Novim pravilima će biti povećana mogućnost za učešće građana.

- Tačno je da imamo rani javni uvid od pola meseca i javni uvid od mesec dana i pet dana za podnošenje amandmana - kaže gradski urbanista Marko Stojčić. - Sada hoćemo da pre nego što dođe do ranog javnog uvida, čujemo mišljenje javnosti, a to ćemo činiti putem anketa i okruglih stolova. Sada već imamo jasnu sliku da se Beograd neće mnogo širiti već da će se promene dešavati unutar njega, pa će uvek biti onih na koje će te promene uticati.

Grad će opštinama delegirati deo posla. Tako da će se o planovima sa građanima razgovarati na lokalu, kako bi im bilo jasno da li će se menjati površina pod zelenilom, širina ulica, spratnost, pre nego što izvođači dođu do usvajanja projekta ili se izvođači radova pojave na terenu.

- To nije moguće bez direktnog kontakta sa građanima. Tu pre svega mislim na gradske opštine koje imaju veliku odgovornost - objašnjava Stojčić. - One učestvuju na sednicama komisije za planove, a to jeste mesto gde se raspravlja o planovima. Zato apelujem na sve opštine da i nama pomognu da informacija dođe do građana kako bi bili sigurni u ono što se dešava.

LINIJSKI PARK NA SEDNICI U AVGUSTU

ANKETA koju je Grad sproveo pre izrade plana za Linijski park omogućila je da naknadno stigne veoma mali broj primedbi. Javni uvid završen je 15. juna, a za 1. jul zakazana je javna sednica. Usvajanje plana očekuje se na sednici Skupštine grada krajem avgusta. Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, radovi na izgradnji četvrte celine, najmanje zahtevne, mogla bi da počnu krajem ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)