OSAM SPRATOVA ZAKLANJA VIDIK: Stanovnici Bloka 37 protestuju protiv gradnje u Milutina Milankovića

Š. Marović

09. 06. 2021. u 12:39

ZBOG izgradnje poslovnog objekta od osam spratova u Bloku 37 na Novom Beogradu, građani ovog dela prestonice najavili su svakodnevne proteste ispred gradilišta.

ОСАМ СПРАТОВА ЗАКЛАЊА ВИДИК: Становници Блока 37 протестују против градње у Милутина Миланковића

Foto Arhiva

Od legalnog investitora će biti zatraženo da se buduća zgrada u Bulevaru Milutina Milankovića 162 zaustavi na maksimalno četiri sprata ili da se njena gradnja potpuno obustavi.

U građevinskoj dozvoli koju je Sekretarijat za urbanizam izdao investitoru, odnosno firmi DURST DEVELOPMENT, navodi se da je dozvoljena gradnja objekta sa dve podzemne etaže, prizemljem, sedam etaža i povučenim spratom.

Kako je planirano projektom, investitor je dužan i da izgradi internu saobraćajnicu u južnom delu Bloka 37. Objekat bi trebalo da poseduje 52 prostora poslovne namene, kao i 226 parking-mesta. Predračunska vrednost objekta, koja je urađena jula 2016. godine, iznosi blizu devet miliona evra.

Investitor buduće poslovne zgrade je, po ugovoru koji je sklopio sa Gradom 24. 4. 2008. godine, u martu 2017. godine uplatio 230.837.867 dinara, čime je prema potvrdi Direkcije za građevinsko zemljište izmirena ugovorna finansijska obaveza na ime naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Takođe, u dokumentu, u koji su "Novosti" imale uvid, ističe se da građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otpočne sa izvođenjem radova u roku od dve godine od dana pravosnažnosti rešenja kojim je izdata građevinska dozvola.

ZALET Građevinske mašine na parceli u Bloku 37, Foto D. Milovanović

Pošto su radovi prijavljeni 8. 11. 2018. godine, a započeli tek pre desetak dana, jedan deo stanara bloka 37 baš ovo vidi kao jak argument za razgovor.

- Ukoliko bi objekat posedovao četiri sprata, mislim da bi se na to pristalo, pošto je to neka visina gradnje od Bloka 19 dovde. Hoćemo da pronađemo neko kompromisno rešenje, koje je dobro za sve nas, Grad i investitora. Ali, nas koji živimo ovde niko ništa nije pitao.

Kako je pre dva dana za "Novosti" istakao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, po GUP iz 2009. godine ovde je dozvoljena gradnja višespratnice.

- Prema Generalnom urbanističkom planu koji je donet 2003. godine, a izmenjen 2009, na ovoj lokaciji omogućena je gradnja stambeno-poslovnih kvadrata - ističe Stojčić.

- Plan koji smo mi doneli 2016. pokazuje prenamenu ovog prostora, ali je vlasnik placa iskoristio pravo koje mu daje zakon i postupio po starom GUP. Na gradilištu se dugo ništa nije dešavalo, mislili smo i da je investitor odustao. Pre tri godine se nešto radilo na placu, a sada se ozbiljno krenulo sa raščišćavanjem terena.

KVADRATI ZA POSLOVNE OBJEKTE

DEO Novog Beograda u kom se izvode radovi na pomenutom objektu, odnosno Bulevar Milutina Milankovića, poslednjih godina postao je prava meka za izgradnju poslovnih kvadrata. Tako su svoje "utočište" tu pronašli mnogi domaći i strani investitori, a zidanje pretežno takvih objekata nije stalo ni za vreme virusa korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)