Nikola Janković

Nikola Janković

Biografija

Rođen 1975. u Užicu. Dopisnik „Večernjih novosti“ iz Novog Sada od 2003. do 2007. godine. Od 2007. do danas dopisnik „Novosti“ iz zlatiborskog okruga i sa istoka Republike Srpske. Od uredničkog kolegijuma „Novosti“ više puta nagrađivan za intervjue i reportaže koje su doprinele uticaju, ugledu i tiražu novine, kao i za analitičan pristup radu.

NA DRINI 25.000 DUŠA: Održana najveća balkanska žurka na vodi

NA DRINI 25.000 DUŠA: Održana najveća balkanska žurka na vodi

„Okupacija“ Drine u mirnodopskim uslovima, u čast starih splavara i zabave, dogodila se 30 put: „Drinska regata“, tradicionalni spust od Perućca do Rogačice dug 24 kilometra - okupila je oko 25.000 avanturista iz nekoliko država. Hiljade plovila, raznih vrsta krcatih gostima Bajine Bašte iz svih krajeva Evrope, učinila su da se moćna, široka i brza reka učini tesnom za toliku silu sveta.

20. 07. 2024. u 13:30

KUSTURICA NA OTVARANJU POZORIŠNOG „KUSTENDORFA“: Doprinos nas izbeglica - umetnosti !

KUSTURICA NA OTVARANJU POZORIŠNOG „KUSTENDORFA“: Doprinos nas izbeglica - umetnosti !

Teatar postoji i na planini, tu su u petak, za početak Pozorišnog festivala „Kustendorfa“ odigrane dve predstave po tekstovima Antona Pavloviča Čehova. Nije samo Mokra Gora kao neobično mesto za ovu vrstu umetnosti kuriozitet: ovde ostvareni, nagrađivani i poznati umetnici dolaze da se poklone studentima, koji se sa svojim ostvarenjima nadmeću u okviru takmičarskog programa.

17. 05. 2024. u 18:58

PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ U UŽICU:  Umetnost u vremenu okupacije

"PUTUJUĆE POZORIŠTE ŠOPALOVIĆ" U UŽICU: Umetnost u vremenu okupacije

Predstava „Putujuće pozorište Šopalović“ Narodnog pozorišta Užice, po tekstu akademika Ljubomira Simovića, biće premijerno izvedena u sredu, u 20 časova, na Velikoj sceni užičkog teatra. Ovdašnji ansambl i publika, naći će se tako, još jednom, pred dilemom iz autorovih stihova: „Šta će nam pozorište, kad smo goli i bosi? Šta će nam glumci, kad nemamo soli?“ Baš kao što se putujuća umetnička družina u kultnom komadu, tokom okupacije, našla pred ljudima na užičkoj Rakijskoj pijaci pokušavajući da igra Šilerove „Razbojnike“.

26. 03. 2024. u 11:49

UŽICE SPREMNO ZA VEČERAŠNJI SPEKTAKL: Prestonica kulture u punom sjaju

UŽICE SPREMNO ZA VEČERAŠNJI SPEKTAKL: Prestonica kulture u punom sjaju

Užice danas preuzima titulu „Prestonica kulture Srbije 2024. godine“, na Trgu partizana sve je spremno za „Praznik svetlosti“ koji počinje u 20 časova: sa pet značajnih lokacija građanima će se obratiti lučonoše ovdašnje kulture, uslediće nastup Simfonijskog orkestra i hora RTS sa maestrom Dejanom Savićem, a ceo događaj biće jedinstven multimedijalni spektakl sa oko 130 učesnika.

21. 03. 2024. u 10:03

ISTORIJSKI DAN U RAČI KOD BAJINE BAŠTE: Završena je izgradnja Muzeja ćirilice

ISTORIJSKI DAN U RAČI KOD BAJINE BAŠTE: Završena je izgradnja Muzeja ćirilice

Duga istorija srpske kulture oživela je na mestu svog postanka , u Rači nadomak čuvenog sredovekovnog manastira i Bajine Bašte: završena je izgradnja Muzeja ćirilice, do kraja godine ova institucija od nacionalnog značaja počeće zvanično da radi. Ovim povodom, Maja Gojković, ministar kulture Republike Srbije posetila je kolevku srpske književnosti, naglasivši da se trud isplatio i da će ova institucija postati deo obrazovnog sistema, naglasivši: Kako drugi sebe čuvaju, čuvaćemo i mi sebe.

04. 03. 2024. u 14:14

KAKAV UKUS TAKVA I CENA: Sajam najboljih srpskih suvomesnatih specijaliteta juče počeo u Mačkatu

KAKAV UKUS TAKVA I CENA: Sajam najboljih srpskih suvomesnatih specijaliteta juče počeo u Mačkatu

NA pola puta između Užica i Zlatibora, u nadaleko poznatom selu Mačkat, počeo je takmičarski Sajam suvomesnatih proizvoda, na kome ima mesta samo za probrane, najbolje srpske specijalitete. Užičku goveđu, svinjsku i ovčiju pršutu, slaninu, stelju i kobasicu predstavilo je osam proizvođača, svako sa svojom nasleđenom, tradicionalnom recepturom spravljanja čuvenog mezetluka.

01. 03. 2024. u 13:51

DOMAĆI AUTORI NA KUSTENDORFU: Aplauzi za Izgubljenu zemlju i Moju švajcarsku vojsku

DOMAĆI AUTORI NA "KUSTENDORFU": Aplauzi za "Izgubljenu zemlju" i "Moju švajcarsku vojsku"

Na Međunarodnom filmskom festivalu „Kustendorf“ u Mokroj gori, prikazan je igrani film „Izgubljena zemlja“ srpskog autora Vladimira Perišića, publika je prethodno videla dokumentarno ostvarenje „Moja švajcarska vojska“ Luke Popadića. Dugometražna osvarenja domaćih autora prikazana su u okviru programske celine „Novi autori“, napunila su „Prokletu avliju“ do poslednjeg mesta, a reakcija publike govori da je reč o stvaraocima koji će obeležiti vreme koje dolazi.

27. 01. 2024. u 23:07

KUSTURICA: Kad nađeš „ajfon“, ostavi ga u snegu

KUSTURICA: Kad nađeš „ajfon“, ostavi ga u snegu

Svečanošću u punoj „Prokletoj avliji“ i dodelom priznanja učesnicima takmičarskog programa, završeno je 17. izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Kustendorf“ u Mokroj Gori. Najznačajniju nagradu, Zlatno jaje osvojio je film „Ljubičasta zemlja“ Mihaila Gorobčuka iz Rusije, Srebrno jaje pripalo je Viveku Raiju iz Indije za film „Šanti“, dok je Bronzano jaje uručeno Davidu gašu iz Hrvatske za „Nisku travu“.

27. 01. 2024. u 22:44

SRŽ ŽIVOTA OVDE JE NAJVAŽNIJA: Italijanski reditelj Mateo Garone, dobitnik nagrade za stvaralaštvo na Kustendorfu (FOTO)

SRŽ ŽIVOTA OVDE JE NAJVAŽNIJA: Italijanski reditelj Mateo Garone, dobitnik nagrade za stvaralaštvo na "Kustendorfu" (FOTO)

NAJUSPEŠNIJI filmski pripovedač mračnih bajki modernog vremena i našeg društva, dobitnik oko 60 najznačajnijih evropskih priznanja, autor "Središnje zemlje", "Rimskog leta", "Prve ljubavi", "Gomore", "Rijalitija", "Pinokija", "Priče nad pričama" i drugih ostvarenja, gost je "Kustendorfa". Od Emira Kusturice, Mateo Garone je u Mokroj gori dobio priznanje "Drvo života" za celokupno stvaralaštvo, a publika u Srbiji u prilici je da vidi njegovu migrantsku sagu "Ja, kapetan", nominovanu za nagradu Oskar.

25. 01. 2024. u 16:30

POČINJE FILMSKA MEĆAVA KOD KUSTE: Garoneu Drvo života

POČINJE FILMSKA MEĆAVA KOD KUSTE: Garoneu "Drvo života"

Pod sloganom „Ne nadzor, kinematografija!“ na brdu Mećavnik u Mokroj gori večeras počinje filmska mećava Emira Kusturice: sedamnaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Kustendorf“ biće otvoreno dodelom nagrade „Drvo života“ italijanskom reditelju Mateu Garoneu.

23. 01. 2024. u 13:31