U Srbiju bar jednom u životu: Turci, uz Kineze, najbrojniji gosti (FOTO/VIDEO)

A. MIKATA

30. 01. 2020. u 13:15

У Србију бар једном у животу: Турци, уз Кинезе, најбројнији гости  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: A. Mikata

Turistička organizacija Beograda ima jedan od najvećih štandova na Sajmu turizma EMITT koji je počeo u Istanbulu

VIŠE od 120.000 turskih turista lane je posetilo Beograd, a ove godine se očekuje da će premašiti rekord, pa ne čudi što Turistička organizacija Beograda ima jedan od najvećih štandova na Sajmu turizma EMITT koji je danas počeo u Istanbulu i traje do ponedeljka.

Turci su u poslednjih pet godina prvi na top-listi po broju gostiju, a važe za odlične turisti po potrošnji. Istanbul je najveće tržište, a u ovom gradu živi 700.000 ljudi koji su poreklom iz Srbije i žele da, bar, jednom u životu vide Beograd.

- Istanbulski sajam je za nas među najvažnijima, jer su uz kineske najbrojniji gosti - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. - Slične su nam navike, a dovoljno smo različiti da bi nam se neprestano vraćali.


Povećan je broj letova između Istanbula i Beograda, a "Er Srbija" od 1. aprila leti svakodnevno. Na štandu Beograda predstavlja se 25 agencija i turističkih organizacija. Pored Turističke organizacije Srbije, koja je sve brošure prevela na turski, tu su i Novi Pazar, Vojvodina, koja je donela brošuru namenjenu generaciji Z, ali i Novi Sad.

- Turski turisti obavezno se popnu na Petrovaradinsku tvrđavu, pažljivo pogledaju postavku Muzeja grada, Atelje 61 i traže da probaju autohtona vina sa Fruške gore - napominje Tihana Putin iz TO Novi Sad.


Izlet do Sremskih Karlovaca je sve popularnoj među turskim gostima zbog Kapele mira. Na aktivan odmor i skijanje idu na Jahorinu, gde su Turci treći po broju gostiju.

Istanbulskim turoperatorima su posebno privukla pažnju tri nova hotela u Beogradu: "Mona Plaza" i "Nobel", koji se otvaraju u februaru, kao i "Belgrejd siti", koji je potpuno renoviran.

- Veoma smo im zanimljivi, jer ćemo na proleće zablistati na renoviranom Savskom trgu koji postaje pešačka zona, a nama je važno da na licu mesta potvrdimo i potpišemo nove ugovore - ističe Mirjana Ristić, iz hotela "Belgrejd siti".MIMO PROTOKOLA DOŠAO MINISTAR TURIZMA

MEHMET Nuri Ersoj, ministar turizma i kulture Turske, posetio je mimo protokola štand Beograda i Srbije na molbu Ivane Pejović, konzula Srbije u Istanbulu, i MiodragaPopovića, direktora Turističke organizacije Beograda.
- Turizam Turske i Srbije cveta i raduje me što sve više turskih turista odlučuje da upozna Srbiju i Beograd - rekao je turski ministar. - Nadam se da će i kulturna razmena pratiti nivo turističke.


POKLONI

Ministar turizma dobio je na poklon crveni ranac, plavi novčanik i belu majicu.

Pored poklona u boji trobojku dobio je i brošure na turskom.


SPECIJALAN GOST

SPECIJALAN gost istanbulskog sajma je dr Snežana Štetić, čuvena profesorka koja je odnegovala generacije srpskih vodiča.

Profesorka će dok traje sajam održati niz predavanja istanbulskim studentima turizma o turističkoj ponudi Srbije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije