Čim plate smeštaj, prijave banci krađu kartica: Prevare na Bukingu haraju Beogradom

A. Mikata

13. 12. 2019. u 22:15

Turski i arapski turisti odsedaju u srpskoj prestonici, a zatim prijave da im je ukradena kartica

Чим плате смештај, пријаве банци крађу картица: Преваре на Букингу харају Београдом

Depositphotos

VLASNICI aparmana čuvajte se - preko "Bukinga" ove godine u Srbiju su počeli da stižu turisti koji provedu nekoliko dana i ne plate smeštaj!

Afera za aferom prati najveći svetski sajt "Buking", a najnovija je ta da turisti koji putem ovog sajta rezrvišu smeštaj, plate karticom i, kada napuste apartman, svrate do banke i prijave da im je kartica ukradena!

Ovi "turisti" su uglavnom iz Turske i arapskih zemalja, među njima ima i migranata, a samo jednoj agenciji koja u Beogradu izdaje apartmane u poslednjih nekoliko meseci su napravili štetu od 8.500 evra.

- Poslednji slučaj su bila petorica arapskih turista koji su napravili račun od 960 evra - kaže Lidija Radulović iz "Kristal kod apartmana". - Oni su rezervisali putem "Bukinga" i poslednjeg dana prijavili da im je ukradena kartica. Tog trenutka je banka povukla njihov novac sa našeg računa. Dali smo dokaz da su boravili: foto-kopije pasoša, knjigu gostiju, beli karton, prijavu policiji... Banka je bila neumoljiva i sav novac je vraćen na njihov račun.

U ovoj agenciji su pregledali 15 ovakvih lažnih slučajeva "izgubljenih kartica" i došli do zaključka da se radi samo o "viza" i "master" karticama, da su svi rezervisali putem "Bukinga" i da su svi imali turski ili pasoš neke arapske zemlje.

- Bili smo šokirani kada je to uradio otac koji je kod nas boravio sa ženom i nekoliko dece - ističe Radulovićeva. - Raspitali smo se i shvatili da je to dobro uhodana prevara koja se na neki način legalizuje preko "Bukinga". Dešava se i situacija da ako je vlasnik smeštaja naplatio rezervaciju, gost prijavi ukradenu karticu, a zatim banka sa računa skine iznos uplaćene rezervacije?!

Ostali rezervacioni sajtovi, osim "Bukinga", sami naplaćuju gostima noćenje kada vlasnik apartmana javi da je turista stigao i prebacuju pare na račun. U slučajevima kada su gosti prevaranti i prijavljuju lažne zloupotrebe kartica, ispada da "Buking" štiti prevarante.

Desetak evropskih gradova je nedavno zahtevalo od EU da ih zaštiti od rezervacionih sistema koji izdaju "stan na dan" koji su masovnim turizmom ruinirali staro jezgro. Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordo, Brisel, Krakov, Minhen, Pariz, Valensija i Beč su tražili da se zaustave globalne platforme za kratkoročni boravak turista, ali je Evropski sud pravde objavio da se, prema zakonu EU, "rezervacioni sistemi smatraju pružaocima digitalnih informacija, a ne tradicionalnim agentom za nekretnine".

KINEZI PRAVE LAŽNE REZERVACIJE

VLASNICI beogradskih apartmana su zabeležili i veliki broj "lažnih rezervacija" preko "Bukinga". Postoji mogućnost otkazivanja sobe bez naplate prve noći, a kineski turisti sve češće zloupotrebljavaju ovu mogućnost. Oni rezervišu po pet-šest apartmana, pa kada se konačno odluče u koji će, ostale otkažu tog jutra kada treba da stignu. "Buking" ni ovo ne sankcionište iako se jasno vidi da je ista osoba rezervisala nekoliko smeštaja za istu noć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Bla bla

14.12.2019. 09:12

Kad im dajete ključ, zamolite ih da podignu keš sa bankomata, odmah naplatite, i to je to...

Aleksandar Markovic

14.12.2019. 14:07

Razmislite malo, turista projavi kradju kartice i ona bude momentalno blokirana. Turista ostaje bez mogucnosti podizanja novca, a ujedno i rizikuje da bude krivicno gonjen. Ovde se radi o 100-200 evra, mnogo sitna para... Ko li vam je izmislio i servirao ovu pricu...Poznajem ljude koji godinama rade preko booking.com i niko nikad nije imao takve neprijatnosti. Naprotiv, svi smatraju da ih booking stiti od prevara i izmedju ostalog isplacuje rentu ukoliko se gost ne pojavi

Neko

16.12.2019. 11:46

@Aleksandar Markovic - "Turista ostaje bez mogucnosti podizanja novca."1. U vrlo kratkom roku moze dobiti drugu karticu od banke.2. Na racunu kartice koju je prijavio da je ukradena verovatno nije ni imao sta da podigne.3. Ne prijavljuje nestanak debitne kartice gde dobija primanja, nego kreditne kartice gde nemas pare nego kojom samo ides u minus. 4. Sigurno ima u rezervi par drugih kartica od razlicitih banaka.

Truffles & Onions

15.12.2019. 00:00

Preko bookinga sam imao potvrdjenu rezervaciju za porodicnu sobu u jednom malom nemackom selu u blizini granice sa Ceskom. Putovali smo kolima iz Stockholma skoro osamnaest casova i kad smo stigli u to selo nema nigde nikog. Svi objekti pozatvarani, kao da je evakuirano, padala kisa a mi svi umorni. Na svu srecu kreditna kartica nije unapred bila naplacena vec sam trebao njome da platim sobu kad stignem. Jedva smo nasli smestaj za noc i to u skoro napustenom ceskom selu sat vremena kasnije.

Ролекс.

15.12.2019. 18:17

Ставите на"Букинг"само кеш готов новац но виза но мастер карта.

Srbija

15.12.2019. 18:24

Putujem i rezervišem preko bukinga vec godinama nekad i 10ak puta godišnje i nikad nikakav problem, bar ne nerešiv, taman posla da sam bio oštećen. Gledam objektesa, ocenama preko 8 i sa bar 100 komentara i nema brige.

молим за објашњење

16.12.2019. 01:49

Није ми јасно како може неко нешто да плат