Zatišje pred buru: Spremite se, kineski turisti će tek početi da dolaze

A. MIKATA

sreda, 06. 11. 2019. u 10:50

Затишје пред буру: Спремите се, кинески туристи ће тек почети да долазе
U prvih šest meseci ove godine već je 81,3 miliona kineskih turista putovalo van zemlje

KINESKI putnik je glavna tema na ovogodišnjem najvećem svetskom turističkom sajmu WTM koji je počeo u Londonu, jer se turistički radnici "plaše" da je dosadašnja putovanja turista iz ove zemlje samo zatišje pred buru!

Kina ponosno nosi status najvećeg tržišta turizma sa 150 miliona putnika van zemlje koji, prema podacima Kineske turističke akademije, svake godine beleže rast od 14,7 odsto. U prvih šest meseci ove godine već je 81,3 miliona kineskih turista putovalo van zemlje. Kako što bolje razumeti i privući kineske goste - glavna su tema na sajmu u Londonu.

- Ovi impresivni brojevi nagoveštavaju zatišje pred buru - kaže Kejt Ksiong Briton koja vodi najveći onlajn turistikičku kompaniju na kineskom Ctrip.com.- Svi u turizmu imaju utisak da njihov posao sa Kinom cveta, a usuđujem se da kažem da još nije ni počeo! Manje od 10 odsto Kineza ima pasoš, a većina putnika dolazi iz Šangaja i Pekinga, ali Kina je ogromna i polako širimo posao i u ostale milionske gradove.

Sajam u Londonu je prilika da se čuju najnoviji trendovi u svetu turizma, a panel "Cvetanje kineskog tržišta" je privukao najviše turističkih stručnjaka. Kineski putnici dali su novu energiju svetskom turizmu, jer se njihova potrošnja meri milijardama dolara.

Britansko ministarstvo turizma se svim silama trudi da privuče kineske turiste, jer troše tri puta više od ostalih.


- Prošle godine je 392.380 kineskih turista u Londonu potrošilo 657 miliona funti - saopštila je Helen Vejtli, britanska ministarka turizma.- Kina i Britanija imaju iste ambicije - da pokažemo ljudima koliko je važno da putuju van velikih gradova, jer je to dobro za ekonomiju manjih mesta.

Turistički radnici posebnu pažnju posvećuju kineskim milenijalcima koji obavezno govore engleski i vole da putuju individualno, van dobro poznatih itinerera. Oni traže uzbuđenje, nešto zanimljivo, fotogenično, nesvakidašnje, pa se kompletna promocija za njih odvija preko mreža WeChat i Weibo.

Turistička organizacija Srbije, takođe, nastupa na sajmu u Londonu i predstavlja celokupnu ponudu naše zemlje.METAK U LONDONU

KINA se u Londonu predstavlja na 110 štandova u obliku metak-voza, koji povezuje 550 gradova ove velike zemlje.

Kina predstavlja 30 provincija, a cilj im je da promovišu svoju zemlju i sklope što više poslova sa agencijama širom sveta kako bi u doveli što više stranih turista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)