KOSIDBA na Rajcu, jedna od najstarijih turističkih manifestacija u Srbiji, ove godine će biti održana od 13. do 15. jula. Već 46 godina, ova manifestacija sa velikim uspehom čuva tradiciju dugu više od jednog veka - oživljava nekadašnji život na selu i slavi završetak sezone košenja planinskih livada.

U petak, 13. jula, na Rajcu od 21 čas počinju rok koncerti - Astor Lajka, "Ućuti pas", "Organizam", "Strah od Džeki Čena". Zvanično otvaranje manifestacije predviđeno je za nedelju, uz defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša... Sledi revijalno, pojedinačno i ekipno takmičenje kosača, i na kraju dodela prestižnog priznanja "Zlatna kosa".

Nedeljno popodne rezervisano je za nastup KUD "Ljig" iz Ljiga, proglašenje pobednika i dodelu priznanja i koncert trubačkog orkestra "Etno-art".


PROČITAJTE JOŠ:
SA GRADINE SAVET DOMAĆIM TURISTIMA: Krećite sredinom nedelje

- Među najvažnijim poslovima u stočarskim krajevima bila je kosidba - objašnjava Vladimir Ivanović iz Turističke organizacije Ljig. - U stara vremena, letina se sakupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih. Na mobu, inače, obično su dolazili mladi. Mobe su i ženska prela i posela. Na tim okupljanjima se prelo, plelo i vezlo, uz pesmu, priču i pouke mlađima. Svako je trebalo pokaže ono što najbolje zna i ume. Mobe su, tako, bile pravi izraz života jedne seoske zajednice.

Kosačima, takmičarima, u obzir se uzima brzina, širina, kvalitet i ujednačenost otkosa. Zlatnu kosu do sada je najviše - čak sedam puta - osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.


NAJMLAĐI POBEDNIK

Prošle godine, Kosidba na Rajcu dobila je najmlađeg pobednika u svojoj istoriji! "Zlatnu kosu" osvojio je osamnaestogodišnji Vuk Vučković iz Preljine kod Čačka, koji je uspeo da nadmaši i mnoge prekaljene kosce, od kojih su mnogi na Kosidbi i više puta trijumfovali. Jedina žena kosač na Rajcu je Slađana Božić (47) iz sela Bovan kod Aleksinca, koja piše pesme i bavi se poljoprivredom...