Aleksandrovac: Jubilarna 50. Župska berba

Tanjug

21. 09. 2013. u 16:30

Александровац: Јубиларна 50. Жупска берба
Vinska ulica u Aleksandrovcu okupila brojne posetioce, degustatore kvalitetnih vina i drugih proizvoda od grožđa
Vinska ulica u Aleksandrovcu, u toku jubilarne, 50. privredno-turističke manifestacije “Župska berba” okupila je brojne posetioce, degustatore kvalitetnih vina i drugih proizvoda od grožđa, a najviše su se, kažu prodizvođači, prodavala crna vina i rakije od voća.

“Ove godine, najviše su se prodavala crna vina, a od rakija, dunja. Takođe, veliko interesovanje vlada i za proizvodima koji imaju atraktivnu ambalažu jer su pića uvek poželjan poklon”, kaže Jasmina Rajčić iz Vinarije “Rajčić” koja četvtri put izlaže svoje proizvode na Župskoj berbi.

Da je crno vino najčešći izbor posetilaca slaže se i Vitomir Samardžić iz istoimene vinarije.

"Naš vinograd se prostire na dva ipo hektra, a u vinariji imamo dve vrste vina sa zaštićenim poreklom – Kaberne i Šardone, koje je ove godine najtraženije”, napominje Samardžić i dodaje da od manifestacije očekuje dobru prodaju i veliki broj posetilaca.

U prisustvu brojnih gostiju, ovu tradicionalnu manifestaciju obeležila je i kompanija “Vino Župa”. Prema rečima direktora Radeta Jevtovića, u periodu između dve berbe, ova kompanija zabeležila je rast u proizvodnji i preradi voća.

“Imali smo dobru godinu kada je reč o preradi jabuke, šljive i višnje, a sada kreće i berba grožđa. I dalje izvozimo više od 50 odsto ukupne proizvodnje, a od pre nekoliko godina, naši proizvodi su dostupni i na ruskom tržištu”, kazao je novinarima Jevtović.

U okviru obeležavanja ove tradicionalne manifestacije, ljubitelji vina do sada su imali priliku da uživaju u međunarodnom festivalu folklora, promociji knjige “Da ni dan ne ode u snoviđenje” Milosava Buce Mirkovića, a otvorena je i poljoprivredna izložba “Plodovi ubrani u nedrima Župe”.

Prema najavama organizatora, manifestaciju koja traje i sutra, obeležiće bogat kulturno – umetnički program i zabavni sadržaji, a očekuje se prisustvo velikog broja turista koji će uz gurmanluke i čašicu župskog vina u Vinskoj ulici moći da učestvuju u karnevalu i prisustvuju brojnim koncertima i izložbama.

Tradicionalna manifestacija “Župska berba” održava se u Aleksandrovcu od 1963.godine, dok proizvodnja vina u ovoj regiji seže daleko u prošlost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije