Za veći natalitet 105 miliona dinara: Kikinda podržava roditelje

R. Šegrt

utorak, 23. 06. 2020. u 09:12

За већи наталитет 105 милиона динара: Кикинда подржава родитеље

Porodica Simić Foto R.Šegrt

Gradska uprava u Kikindi pruža podršku roditeljstvu kroz jednokratne naknade i poklon-pakete. Jednokratna pomoć za prvo dete je 30.000, a drugi darovi vredni 8.000 dinara

OSIM jednokratne naknade za prvo dete od 30.000 dinara, Gradska uprava u Kikindi šestu godinu uzastopno obezbeđuje roditeljima i poklon-pakete u vrednosti od 8.000 dinara. To je samo jedna od deset mera za podršku roditeljstvu i većem natalitetu, za koje je iz gradskog budžeta opredeljeno ukupno 105 miliona dinara. Tako je 158 beba rođenih od decembra do aprila dobilo darove, među kojima je i multifunkcionalna stolica, korisna i za hranjenje.

Svetozar i Suzana Simić, oboje zaposleni u Opštoj bolnici, podižu devojčicu koju su dobili vantelesnom oplodnjom. Iako oko bebe ima mnogo posla, ništa im nije teško.

- Ovo su sada slatke muke i uživamo u roditeljstvu. Silno smo želeli bebu, tako da se ni na šta ne žalimo. Supruga 12 godina radi na internom odeljenju, a ja sam devet godina vozač saniteta. Radujemo se svakoj pažnji, a najviše nas je obradovala trudnoća iz prvog pokušaja - smireno je ispičao mladi otac, dok je beba mirno spavala.

Poklon će dobro doći i Katarini Balažević, koja sa 18 godina podiže prvo dete. Nije zaposlena, muž radi, a i kao podstanari imaju veća izdvajanja za osnovne potrebe.

- Kupili smo sve što je potrebno za bebu, ali i ovo će dobro doći. Veliku pomoć dobijamo od suprugovih roditelja, bez toga bi bilo vrlo teško - priznala je Katarina.

Ovakvi događaji u Gradskoj kući uvek su najlepši, svaki put naglašava gradonačelnik Pavle Markov.

- Naš cilj je da roditeljima pomognemo i stvorimo uslove za što lepše i bezbrižnije odrastanje dece - poručio je Markov.

OLAKŠICE

GRAD od ove godine za drugo dete isplaćuje jednokratni dodatak od 20.000 dinara. Nezaposlenim porodiljama šest meseci daje se 10.000 mesečno. Iz gradske kase plaća se polovina troška zimovanja starije i dece iz pripremne predškolske grupe. Za svako treće i četvrto dete beplatan je boravak u vrtićima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije