Kada smo kupovali stanove, obećano nam je šetalište. A sada pored prave zgradu, pa ćemo gledati jedni drugima u spavaće sobe: Protest Nišlija za park (FOTO+VIDEO)

J. ĆOSIN

nedelja, 14. 06. 2020. u 22:38

Када смо куповали станове, обећано нам је шеталиште. А сада поред праве зграду, па ћемо гледати једни другима у спаваће собе: Протест Нишлија за парк (ФОТО+ВИДЕО)
Stanari zgrada u Gornjomatejevačkoj ulici ne odustaju od borbe za zelenu površinu u svom kraju. Investitor: Zgrada je oduvek u planu
Stanari zgrada u Gornjomatejevačkoj ulici u Nišu, u blizini Somborskog bulevara, ujedinili su se u borbi protiv investitora koji počinje da gradi zgradu na mestu za koje je njima obećano da će biti šetalište i zelena površina. Investitor, međutim, tvrdi da je zgrada oduvek bila predviđena urbanističkim planom i da ne zna ko je i zašto njima obećao šetalište.

Okupljanjem i parolama istaknutim na svojim terasama na kojima, između ostalog, piše "Hoćemo zelenu površinu", "Igralište za našu decu", "Stop investitorskoj mafiji" i slično, stanari žele da pokažu da ne odustaju od svoje borbe, i da će na sve načine sprečiti dalju izgradnju.

- Kada smo kupovali stanove svima je rečeno da će to biti ulica, šetalište i zelena površina. Međutim, nekoliko godina kasnije, neko tek tako dobije dozvolu da izgradi ogromnu zgradu koja bi zaklonila svetlost ne samo našoj zgradi, nego čitavom bloku zgrada. Zamislite da vam bukvalno ispred prozora nikne zgrada, a kupili ste stan ispred kojeg treba da se gradi šetalište - kaže Milorad Mikuljanac, upravnik stambene zajednice u Gornjomatejevačkoj.

SVE PO PLANU Da je sve "čisto" oko izgradnje ovog objekta, potvrđuje i sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju Niša Igor Igić.
- Ispoštovan je planski dokument o udaljenosti dve zgrade. Nijednim planskim dokumentom tu zelenilo nije bilo predviđeno. On je usvojen još 2004. godine, pa je imao izmene. I kada se njihova zgrada gradila mogli su da vide da tu nije bilo predviđeno zelenilo, bilo je predviđeno za stanovanje - rekao je Igić.

On ističe da po planu u koji je imao uvid kada su stanovi kupljeni od 2010. do 2013. nije bila predviđena izgradnja zgrada, već ulica. Međutim, marta meseca je, tvrdi, taj plan izmenjen a po novom dozvola za izgradnju postoji. Tražili su, kaže, i informacije iz Uprave za planiranje.

- Oni su nam dali zvanični odgovor da ima uslova za postavljanje zgrade. Kada smo se obratili advokatima, došli smo do dozvole koja je izdata investitoru da izgradi ne jednu, nego tri zgrade, visina 14 i po metara. Mi hoćemo kao celo naselje tome da stanemo na put. Gradonačelnik kaže da smo u pravu, ali da ne može da nam pomogne jer je to nadležnost Uprave za planiranje - kaže nam on.

Investitor Ljubiša Dičić kaže da ništa nije sporno u izgradnji kao i da će se sve raditi po urbanističkom planu koji nije nov, a u koji je naš list imao uvid.

- Ne znam zašto je tim ljudima obećana ta ulica, kada to nije predviđao urbanistički plan. Čak po novom zakonu, zgrada sme da se gradi na najmanjoj udaljenosti dugoj polovine zgrade do koje se gradi, što je u ovom slučaju 7,5 metara i mi smo to ispoštovali - rekao je on.

Stanari ovih zgrada više puta su ukazivali na brojne probleme, ali pre svega na zgusnutost zgrada koje "niču" preko noći, zbog čega, kako kažu, jedni drugima gledaju u kuhinje i spavaće sobe.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije