Radionicu grade srcem: Aleksinčani pomažu Miljkovićima, kojima je izgorela stolarska radnja

J. Ćosin

četvrtak, 14. 05. 2020. u 06:01

Радионицу граде срцем: Алексинчани помажу Миљковићима, којима је изгорела столарска радња

Sve što su Miljkovići gradili nestalo je za dva sata Foto J. Ćosin

Aleksinčani pomažu Miljkovićima, kojima je izgorela stolarska radnja. Drvenarijom opremali manastire, škole, a sada komšije uzvraćaju

U ZNAK zahvalnosti za to što su godinama opremali drvenarijom mnoga domaćinstva, škole, manastire, kulturna zdanja... Aleksinčani su pokrenuli humanitarnu akciju za pomoć porodici Miljković iz sela Ljuptena, kojoj je u požaru 11. aprila izgorela cela stolarska radionica. Sve što je Dragiša Miljković ili majstor Gile, kako ga u ovom kraju poznaju, sa svojim ocem stvarao od šezdesetih godina prošlog veka, ali i kasnije sa svojim sinom i unucima, uništeno je za manje od dva sata.

Unuk Miloš (25) priseća se da se požar brzo širio, jer je u radionici bilo mnogo materijala od drveta.

- Bilo je to oko 10.30 ujutru na Lazarevu subotu, bili smo u radionici, a tu je i štala. Nismo ništa radili u radionici, jer je bio praznik. U nekom trenutku čuli samo da baka viče: "Požar, požar!", i dok smo shvatili šta je, već je sve gorelo. Izvukli smo životinje i to nam je prvo bilo na umu, ali ne i mašine i materijal - priča nam Miloš. n- Izgorele su i drvene mašine koje je koristio pradeda i koje smo planirali da restauriramo i napravimo muzej. Ovo je porodični biznis, moj pokojni pradeda se bavio time, deda, otac, pa sad mi. To je tradicija stara više od 100 godina.

Zahvaljujući humanim ljudima, Miljkovići su dobili nešto stočne hrane, a sada im je hitno potreban crep kako bi pokrili štalu i radionicu. Aleksinčani su prikupljali sve što im može koristiti, od građevinskog materijala, pa do starih mašina koje će im poslužiti da nastave sa radom.

- Majstor Gile nam je pomogao da završimo restauraciju Zavičajnog muzeja, sve što je bilo od drveta, on je radio. Opremao je Muzičku školu, manastire u Lipovcu i Velikom Šiljegovcu... Sada je red da mi njemu pomognemo - kaže Maja Radoman Cvetićanin, direktorka Centra za kulturu, jedan od inicijatora ove humanitarne akcije.

ZBOG NESREĆE PREKIDA STUDIJE

UNUK majstor Gileta Miloš Miljković, kaže da zbog nesreće koja je zadesila njegovu porodicu mora da do daljeg prekine studije građevine u Nišu, kako bi pomogao porodici i zato što studiranje zahteva dosta novca.