Kod Šapca startuje berba prvih ovogodišnjih jagoda: Slatki i plodovi i zarada
05. 05. 2020. u 17:45
Reporter "Novosti" u Pocerini, voćari neće imati problem sa plasmanom. rusi iz ovih krajeva otkupe 80 odsto roda
Olivera, Miloje i Ivan Foto A. D.
- Prošle godine ubrali smo 1,3 tone, a ove očekujem između tri i četiri tone jagoda prve klase - kaže Ivan. - Iako je vreme pandemije, sa plasmanom neće biti problem i već sam dobio poziv od otkupljivača da potpišem ugovor. Najvažnije je da imate dobar proizvod, pa kupci brzo dođu.
Prošla godina Ivanu je bila prva u ovoj proizvodnji, pa je skupljao znanja i istraživao i novu kulturu kao i tržište, ali ovog proleća, u potpunosti je siguran u ono što radi.
- Bitno je i da sadnice budu kvalitetne, a neophodno je da imate foliju i zalivni sistem kap po kap. Voda je zaista ključna, a sve ostalo se nekako i nadomesti. Najlon se proizvodi sa rupama i postoje priključne mašine koje ga postavljaju, a ti ideš i sadiš jagodu po jagodu, baš tamo gde je planirano. Zaliješ je i gledaš kako raste... Ako nešto ne znaš, pitaš ljude koji su školovani i problem je rešen.
Da je u pravu pokazalo se na licu mesta, jer smo kod Arsenovića, kao savetodavca zatekli direktora šabačke Poljoprivredne i savetodavne stručne službe, agronoma Miloja Dragojevića. Zbog vanrednog stanja, ovih je dana, kaže, gužva jedino na njivama i u plastenicima.
- Biće dobra godina kada su jagode u pitanju, a već su stigli i Rusi, koji iz Pocerine odvezu oko 80 odsto roda - kaže Dragojević. - Branje u plastenicima već je počelo, dok se u poljima očekuje oko Đurđevdana, a ozbiljan problem može biti jedino nedostatak berača.
CENE NA GAJBICAMA
RUSKI trgovci sa svakog otkupnog mesta u selima Pocerine otkupe i po tri šlepera dnevno. Proizvođači kažu da Rusi imaju običaj da, dok je u gajbicama, razgledaju jagodu, a njima na ceduljama nude cenu. Jagode iz šabačkog kraja, tako, stižu do Ruske Federacije, Ukrajine, Moldavije...
Rade Bg
05.05.2020. 18:06
Najzatrovanije voce su jagode. Neka me neko ospori u ovoj tvrdnji.
Glasam za jabuke, mada: mrtva trka
Komentari (1)