Korona u Srbiji: U Kraljevu sedam slučajeva, u Čačku trideset; U Jablaničkom okrugu zaraženo 32 medicinara

Novosti Online / E. V. N.

07. 04. 2020. u 11:24

Корона у Србији: У Краљеву седам случајева, у Чачку тридесет;  У Јабланичком округу заражено 32 медицинара

Foto:G.Šljivić

Od ukupno devet testiranih uzoraka u ponedeljak, dva su bila pozitivna na kovid-19, pa je u Kraljevu do utorka u podne potvrđeno ukupno sedam slučajeva infekcije korona virusom
KRALjEVO – Od ukupno devet testiranih uzoraka u ponedeljak, dva su bila pozitivna na kovid-19, pa je u Kraljevu do utorka u podne potvrđeno ukupno sedam slučajeva infekcije korona virusom.

Na teritoriji koju pokriva kraljevački Zavod za javno zdravlje, ukupno je 18 registrovanih slučujeva, ovih sedam u Kraljevu, tri u Vrnjačkoj Banji i sedam u Raški.

Ovo je izjavio dr Aleksandar Macan, direktor ZZJZ u Kraljevu, pojašnjavajući da su podaci koje je za Kraljevo u ponedeljak objavio dr Predrag Kon na pres konferenciji tačni, ali su stari dva dana i odnose se na područje u nadležnosti kraljevačkog Zavoda.

- Dakle i za Kraljevo, Vrnjačku Banju i Rašku. Svi podaci su saopštavani po gradovima koji su sedište Zavoda što je dovelo građane u malu zabunu – dodao je Macan.

Prema njegovim rečima, od 5. marta iz ZZJZ u Kraljevu na testiranje je do sada ukupno poslato 102 uzorka, od kojih je 18 bilo pozitivno.

- Osim toga pod nadzorom je oko 1.200 građana koji su pod kontrolom policije i sanitarne inspekcije – naglašava dr Macan. - Svi oni će biti testirani po završetku samoizolacije. Pripadnici MUP, vojske i zdravstveni radnici koji su bili u izolaciji po tipu kontakta, testiraju se nakon 14 dana i u slučaju negativnog nalaza, što je kod većine već bilo tako, vraćaju se na posao. Ostali imaju izolaciju 28 dana.

(G.Ćirović)


ZA SADA 30 OBOLELIH U SUBOTICI

Na teritoriji Subotice je registrovano je ukupno 30 potvrđenih slučajeva zaraženih Kovid-19 virusom.

Među obolelima nema zdravstvenih radnika, a zaraženi su pripadnici Vojske Srbije i policije koji su bili na radnim zadacima, angažovani na prijemu ljudi koji su došli iz inostranstva, sa blagom kliničkom slikom i u stabilnom stanju.

Pripadnici Vojske Srbije smešteni su u hotelu „Prezident“ na Paliću, dok je, kako saznajemo, pet policajaca poslato na lečenje u Novosadski sajam.

(J.L.)


U JABLANIČKOM OKRUGU ZARAŽENA 23 ZDRAVSTVENA RADNIKA

Leskovac – Broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa korona na području Jablaničkog okruga je dvostruko veći u odnosu na podatke koji su objavljeni u subotu i sada iznosi 67.

Od ovog broja 62 pacijenta su iz Leskovca, po dvoje iz Vlasotinca i Medveđe i jedan iz Bojnika. Trećina od ukupnog broja obolelih su zdravstveni radnici. Petoro u ovdašnjem Domu zdravlja i još 18 u leskovačkoj Opštoj bolnici, a među njima skoro svi zdrastveni radnici sa Infektivnog odeljenja gde se hospitalizuju pacijenti oboleli od ovog virusa.

(I. Mitić)

TRIDESETI SLUČAJ OBOLELOG U ČAČKU

ČAČAK – TRIDESETI slučaj obolele osobe od korona virusa potvrđen je u utorak u Čačku. Radi se, kako saznajemo, o muškarcu srednje životne dobi.

U laboratoriju u Kraljevu poslat je još 21 uzorak, a u toku sutrašnjeg dana biće obrađeno novih 35.

Prethodnog dana sa infektivnog odeljenja je na kućno lečenje otpušteno troje bolesnika, dok je pet premešteno na druga odeljenja.

(V. ILIĆ)


ŽABARI: SPREMNI PAKETI ZA UGROŽENE GRAĐANE


U opštinu Žabari stigli su paketi koji će se deliti penzionerima sa primanjima ispod 30.000 i ostalim socijalno ugroženim licima. Njihova raspodela obavljaće se preko mesnih zajednica, na osnovu spiskova PIO fonda i Centra za socijalni rad.
Distribucija paketa počeće čim budu stigli spiskovi sa imenima penzionera kojima sleduje pomoć. Predsednik opštine, Jovan Lukić, zamolio je građane za strpljenje i poručio im da će blagovremeno biti obavešteni o početku isporuke.

D. N.


KRALjEVO: PETORICI NOVČANE KAZNE

Zbog kršenja zabrane kretanja u parkovima i javnim površinama za sport i rekreaciju, kao i zbog kršenja mere o zabrani okupljanja više od dva lica, protiv petoro muškaraca iz Kraljeva podnete su prekršajne prijave.

Pripadnici kraljevačke policije su, naime, u parku u Karađorđevoj ulici u ponedeljak zatekli četrdesetsedmogodišenjeg, četrdesetrtrogodišnjeg i četrdestogodišnjeg muškarca kako uprkos zabrani sede u parku, a nedaleko od tog mesta i dva muškarca starosti 19 i 20 godina.

Sudija Prekršajni suda izrekao je ovoj petorici Kraljevčana novčane kazne.

G. Ć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije