VIŠE od 50 volontera iz Donjeg Milanovca stavilo se na raspolaganje meštanima ovog, ali i sedam naselja na potezu takozvane Donje reke u opštini Majdanpek. Oni umesto starijih svakodnevno idu u nabavku, po namirnice, sredstva za higijenu, lekove, a neretko im pripreme i ogrev.

- U pružanje pomoći stanovnicima našeg mesta uključeni su i radnici Centra za kulturu i obrazovanje Donji Milanovac - kaže Željko Vladić, logističar i volonter na terenu.

Dnevno odgovore na minimum deset poziva, a angažovani su svih sedam dana u nedelji. Imaju jedno vozilo, a terenska im, zajedno sa vozačem, po potrebi ustupa i Nacionalni park "Đerdap".

- Aktivni smo u kriznom štabu u Donjem Milanovcu, a zaduženi smo još za naselja Boljetin i Golubinje. Naša vozila i radnici uključena su u pružanje pomoći najstarijima, bolesnima, onima koji nemaju nikog - kaže Lazar Mitrović, direktor JP "Nacionalni park Đerdap".

U samom Donjem Milanovcu petnaestak mladih volontera je svakodnevno deo tamošnjeg kol-centra i lokalnog kriznog štaba, stacioniranog u prostorijama Turističko-informativnog centra.


SPISAK I KUSUR

Naši stariji sugrađani naprave spisak onoga što im je potrebno, daju nam novac i mi idemo u nabavku. Imamo napravljene potvrde o datom i vraćenom novcu gde osoba kad sve dobije potpisuje potvrdu. Radimo sve po protokolu. Pored namirnica i medikamenata, podižemo i penzije i plaćamo račune - priča Željko Vladić.