I TOKOM vanrednog stanja i stalnih apela da se zbog opasnosti od virusa ostane u kući, poznati novopazarski humanitarac Hido Murtović nije zaboravio na usamljene starce, bolesnu decu i drugu sirotinju koja živi u zabitim selima na Rogozni, Pešteru i Goliji.

Sa posebnom dozvolom gradskih vlasti, maskom na licu i terenskim vozilom punim lekova, brašna i drugih najneophodnijih namirnica Hido stiže do Žunjevića, Banovice, Dragočeva, Ursula, Vitoša, Odojevića, Negotinca i drugih najzabačenijih sela i pomaže onima kojima je uvek, a posebno u ovom trenutku, pomoć najpotrebnija.

Mnogo truda trebalo je Muratoviću da se probije do porodice Milanović na Rogozni gde je Milanu, njegovoj supruzi Evi i ćerkici Mari uručio brašno, druge namirnice i još 50 evra, stigao je i da pre mraka u selu Banovica na obodu Peštera obiđe i staricu Eminu Amčović koja godinama sama brine o teško bolesnom sinu Ismetu i da i njima uruči namirnice, lekove i 50 evra.

- Kad ću, ako neću sad. Decenijama pomažem "zaboravljenim dušama", uvek im je bilo teško, a sada, čini mi se, najteže. Drago mi je ako uspem da im bar malo olakšam život. Hvala svim mojim donatorima i dobrim ljudima iz ovog kraja i inostranstva koji mi pomažu da realizujem ove akcije - kaže Muratović.

Milan Milanović iz Žunjevića na Rogozni kaže da su na radiju slušali kako narod kupuje namirnice i pravi zalihe, a oni nisu mogli da nabave ni džak brašna za "ne daj bože". Kad su ugledali Hida, kao da ih je sunce ogrejalo...

- Pomaže nam Hido godinama, nije nas zaboravio ni sada dok Srbijom hara taj opasni virus, hvala mu, sreća neka ga prati - ističe starica Emina Amčović.


MANjA MUKA

AKO u svemu ima nečega dobrog to je za ove ljude činjenica da se "sigurno neće zaraziti", jer žive sami u napuštenim selima, mesecima ne sretnu čoveka i nemaju sa kim da progovore - dodaje ovaj poznati humanitarac, svojevremeno dobitnik Zlatne plakete "Novosti" u akciji "Najplemenitiji podvig".