FABRIKA "Tigar obuća" u Pirotu, ni u vreme kovida-19 ne posustaje. Uz redovnu proizvodnju nekoliko stotina artikala među kojima su opanci, lopte, zaštitne čizme, sportski rekviziti, počeli su i proizvodnju zaštitnih maski od sertifikovanih materijala. U prvoj turi sašili su maske za zaposlene kako bi se sami zaštitili, a radiće ih i po potrebi.

Kako navodi direktor Vladimir Ilić, kompanija nastavlja sa svim aktivnostima i u vanrednom stanju, a cilj je da se zaštite radnici i ostali koji su neophodni za proces proizvodnje.

- Osim Fabrike obuće, punom parom se radi i u Fabrici tehničke gume i u Hemijskim proizvodima, koji su takođe deo kompanije. U pogonima je trenutno svih 600 proizvodnih radnika koji rade u tri smene, ali se pridržavamo svih mera koje je naložila država Srbija. Svuda gde je to bilo moguće organizovali smo rad od kuće, a u fabrici su stalna dežurstva. Naših 11 radnika koji su bili u kontaktu sa svojim rođacima koji su pristigli iz inostranstva su se prijavili i sami otišli u samoizolaciju. Na stalnoj smo vezi sa Zavodom za zaštitu zdravlja u Pirotu, koji ima kompletne spiskove zaposlenih i njihove kontakte. Presudno je da se sačuva zdravlje radnika u pogonima gde postoje ventilacioni sistemi koji mogu biti opasnost - kaže direktor Ilić za "Novosti".

Prema njegovim rečima, trenutno se rade već dogovorene porudžbine za "Dekatlon", "Berner", kao i za "Fajer servis department", nacionalnu vatrogasnu službi Hongkonga. Njih snabdevaju čizmama i kombinezonima za rad u ekstremnim uslovima. Gotovo sve armije nordijskih zemalja se obućom za ledene uslove severa snabdevaju se upravo u Pirotu, dok su Japancima za oko zapali pirotski opanci, ali kao modni detalj.

ZA GUSENIČARE I KAMIONE

"Tigar obuća" ima i pogon za izradu rezervoara za lovačku avijaciju, kao i nekih drugih delova koji se koriste za vojne guseničare i kamione. Pre tri godine usvojena je i proizvodnja mobilnih gumenih panela za odbranu od poplava.