Mokrinčanka Ljiljana Bogaroški već mesec dana ne može da ukloni veliki deo limenog krova koji je olujni vetar srušio sa obližnjeg objekta tzv. crnog magacina i naneo ga na njeno imanje, uništio plastenik, srušio zid dužine 25 metara i zatrpao deo dvorišta. Žena sada ne može da radi u bašti, sama ne može da skloni limenu konstrukciju, a to odbijaju da urade i "Železnice Srbije" iako se objekat magacina nalazi na njihovom zemljištu.

- Nakon oluje žalila sam se službama grada Kikinde i Građevinska inspekcija je odmah došla da pogleda šta se dogodilo. Oni su naložili "Železnicama Srbije" da uklone limeni krov sa mog poseda, ali su se oni oglušili. Usmeno su rekli da je to elementarna nepogoda i da nemaju nikakvu obavezu da nadoknade štetu u mojoj bašti. Obratila sam se svim gradskim inspekcijskim službama, Severnobanatskom okrugu, pa čak i gradskom ombudsmanu. On mi je rekao da jedino mogu da tužim "Železnice", ali meni nije u interesu da idem na sud, već želim da oni uklone lim i da mi nadokade štetu kako bih mogla da radim u bašti - jada se Ljiljana, koja sa 15.000 dinara sama ne može da plati odvoženje lima.

Žalila se i Mesnoj zajednici Mokrin, ali su, zasada, i oni nemoćni da joj konkretno pomognu.

- "Železnice Srbije" još nisu zvanično odgovorile na pritužbe. Zaobilaze ovaj slučaj, jer objekat magacina nije uknjižen. Gradske građevinske skužbe ne mogu još da intervenišu, jer objekat nije gradska imovina. Štetu vlasnici, izgleda, niko neće da nadoknadi, a to bi trebalo da urade "Železnice Srbije" - kaže Živko Ugrenović, predsednik MZ Mokrin.

Kako saznajemo, "Železnice Srbije" su objekat magacina izdavale i u zakup. Niko, zasada, ne želi da preuzme odgovornost za štetu na imanju Ljiljane Bogaroški. Gradske službe će sačekati izvesno vreme, kako bi mogle da preduzmu nove korake.


PRODAJA NA CRNO

- Najlakše bi lim uklonila da sam ga dala onima koji su dolazili i tražili da ga iseku na delove, odnesu i prodaju kao sekundarne sirovine. Nisam smela to da dozvolim, jer se plašim da me neko ne optuži da sam prodala tuđu imovinu - priča Ljiljana koja nakon smrti muža živi sama.