Donedavno, naići na tragove mrkog medveda gazeći kroz desetine hiljada hektara zlatiborskih šuma, bila je prava retkost. Tokom poslednjih nekoliko godina, snaga prirode se na ovoj planini pokazala u punom sjaju i to pred ljudskim očima: na Zlatiboru sada živi desetak jedinki zveri zadivljujuće snage, o čemu svedoče lovci zaduženi za praćenje brojnosti ove vrste, a populacija i dalje raste i to u svim krajevima Srbije.


- Bilo je i ranije medveda na Zlatiboru, ali su to uglavnom bile jedinke u prolazu. Dolazili su sa Tare gde ih ima najviše, ali je zbir nekoliko faktora uticao da se "gorski car" nastani kod nas za stalno. Kada smo 2016. godine prvi put snimili mrkog medveda na hranilištu Borkovac u selu Ljubiš, zaživela je ideja o monitoringu brojnosti ove vrste - objašnjava Milun Melović iz čajetinskog Lovačkog udruženja Zlatibor. - Nama je poveren ovaj posao i za dve godine smo, uz pomoć kamera, utvrdili prisustvo medvede u ataru skoro svakog sela.


Lovci su prvo primetili da se medvedi uvek vraćaju na ista mesta. Ranije viđane "medvede prolaznike" zamenile su ženke sa mladuncima. Zatim je ustanovljeno da su to iste jedinke i da su ovi primerci našli stalni dom na Zlatiboru.


- Uzroci rasta populacije medveda su poznati. Sela se prazne pa se oslobađa prostor za životinju koja voli mir i prostranstvo. Na Tari je dugo bilo oko 50, a sada imamo oko 90 medveda, pa se neki sele ovamo jer vole širinu i slobodu. Takođe, kazna za odstrel medveda je milion dinara, pa je ovaj zbir faktora uticao na brojnost - dodao je Melović. - Slično je u svim krajevima Srbije, a zanimljivo je da stalno stanište sve više medveda pronalazi i u okolini Ivanjice, na Goliji.


Proučavanjem mrkih medveda najviše se bave Vladan Bjedov iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.Naučna zajednica podržava projekat zlatiborskih lovaca i pruža stručnu podršku. Tako se zna da u Srbiji danas imamo između 150 i 200 stalno naseljenih jedinki medveda.Pročitajte još: Mrki medvedi na našoj strani Stare planine


Planina Tara je i dalje najpovoljnije stanište za mrke medvede i tu je njihova najbrojnija zajednica, a većina jedinki "šeta" slobodno na tromeđi Srbije, BiH i Crne Gore.
POVLAČE SE PRED LjUDIMA

Medveda ne bi trebalo da se plaše ni turisti ni meštani. Ova životinja se uvek povlači pred ljudima, a jedina šteta može nastati na poljoprivrednim kulturama, u pčelinjacima i stočnom fondu, ali država svaku štetu ove vrste nadoknađuje - ističu zlatiborski lovci. - Iako gazdujemo na 57.000 zlatiborskih hektara, bliski susreti sa medvedima su retkost i oni ne predstavljaju opasnost.