POČEV od majske poplave 2014. do danas, za sanaciju posledica ove prirodne katastrofe uložili smo oko šest i po milijardi dinara, kroz kapitalne investicije još oko 45 miliona evra, a za redovno održavanje svih objekata još oko sedam milijardi dinara. Uprkos tome, u toku je i realizacija 18 velikih investicija, vrednih oko 40 miliona evra - rekao je direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović tokom posete neimarima angažovanim u drugoj fazi regulacije reke Resave, u selu Subotica kod Svilajnca.

Podsećajući na to da su posle poplava u 103 lokalne samouprave širom Srbije bila formirana čak 503 gradilišta, ocenio je da nema sredine u kojoj stepen zaštite nije podignut na viši nivo, te naglasio da je potrebno još mnogo godina rada i ulaganja da bi stanovnici bili potpuno bezbedni.

- Jedna od pomenutih 18 velikih investicija se realizuje i na teritoriji Svilajnca, gde je saniranje štete od poplavnog talasa potrajalo gotovo dve godine. Ali, sa završetkom regulacije reke Resave, grad je siguran, pa smo mogli da se posvetimo radovima u selima Sedlare i Subotica. Dakle, posle zaštite urbanog dela opštine, na red su došle i poljoprivredne površine, što predstavlja primer dobre saradnje "Srbijavoda", Vlade Srbije i lokalne samouprave - ocenio je Puzović.


PROČITAJTE JOŠ - Svilajnac: Izvukli pouke iz 2014. i spasli se potopa u vreme kiša


Podsećajući na to da je u sistem odbrane od poplava na teritoriji Svilajnca tokom poslednje tri godine investirano više od 600 miliona dinara, čelnik Opštine Predrag Milanović najavljuje rešavanje još jednog, ništa manje važnog problema.

- Započeli smo prvu fazu izgradnje sistema za navodnjavanje, pa naši poljoprivrednici više neće morati da gledaju u nebo i pitaju se hoće li da padne kiša. Naime, sačinjen je projekat za 1.050 hektara obradivih površina, a instaliranje savremene opreme će koštati oko 400 miliona dinara, koliko ćemo obezbediti iz kredita EBRD - zaključio je Milanović.

Puzović i Milanović u selu Subotica Foto Z. Gligorijević


ZADOVOLjNI MEŠTANI

DOK Slaviša Jovanović iz sela Subotica kaže da konačno mirno spava jer je Resava - koja im život znači, ali ga je i zagorčavala - konačno ukroćena, predsednik tamošnje Mesne zajednice Ljubiša Petrović, koji obrađuje tridesetak hektara, veruje da će im sistem za navodnjavanje omogućiti da se okrenu i povrtarstvu, a ne da, kao dosad, budu orijentisani isključivo ka uzgoju kukuruza i pšenice.