Posle sanacija posledica, u zaštitu od poplava uloženo 45 miliona evra: Regulisani tokovi reka, sada planiraju navodnjavanje

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 02. 2020. u 10:30

После санација последица, у заштиту од поплава уложено 45 милиона евра: Регулисани токови река, сада планирају наводњавање

Centar Svilajnca u maju 2014. Foto G. M. Zorić

Direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović najavio još 18 projekata širom zemlje

POČEV od majske poplave 2014. do danas, za sanaciju posledica ove prirodne katastrofe uložili smo oko šest i po milijardi dinara, kroz kapitalne investicije još oko 45 miliona evra, a za redovno održavanje svih objekata još oko sedam milijardi dinara. Uprkos tome, u toku je i realizacija 18 velikih investicija, vrednih oko 40 miliona evra - rekao je direktor JVP "Srbijavode" Goran Puzović tokom posete neimarima angažovanim u drugoj fazi regulacije reke Resave, u selu Subotica kod Svilajnca.

Podsećajući na to da su posle poplava u 103 lokalne samouprave širom Srbije bila formirana čak 503 gradilišta, ocenio je da nema sredine u kojoj stepen zaštite nije podignut na viši nivo, te naglasio da je potrebno još mnogo godina rada i ulaganja da bi stanovnici bili potpuno bezbedni.

- Jedna od pomenutih 18 velikih investicija se realizuje i na teritoriji Svilajnca, gde je saniranje štete od poplavnog talasa potrajalo gotovo dve godine. Ali, sa završetkom regulacije reke Resave, grad je siguran, pa smo mogli da se posvetimo radovima u selima Sedlare i Subotica. Dakle, posle zaštite urbanog dela opštine, na red su došle i poljoprivredne površine, što predstavlja primer dobre saradnje "Srbijavoda", Vlade Srbije i lokalne samouprave - ocenio je Puzović.


PROČITAJTE JOŠ - Svilajnac: Izvukli pouke iz 2014. i spasli se potopa u vreme kiša


Podsećajući na to da je u sistem odbrane od poplava na teritoriji Svilajnca tokom poslednje tri godine investirano više od 600 miliona dinara, čelnik Opštine Predrag Milanović najavljuje rešavanje još jednog, ništa manje važnog problema.

- Započeli smo prvu fazu izgradnje sistema za navodnjavanje, pa naši poljoprivrednici više neće morati da gledaju u nebo i pitaju se hoće li da padne kiša. Naime, sačinjen je projekat za 1.050 hektara obradivih površina, a instaliranje savremene opreme će koštati oko 400 miliona dinara, koliko ćemo obezbediti iz kredita EBRD - zaključio je Milanović.

Puzović i Milanović u selu Subotica Foto Z. Gligorijević


ZADOVOLjNI MEŠTANI

DOK Slaviša Jovanović iz sela Subotica kaže da konačno mirno spava jer je Resava - koja im život znači, ali ga je i zagorčavala - konačno ukroćena, predsednik tamošnje Mesne zajednice Ljubiša Petrović, koji obrađuje tridesetak hektara, veruje da će im sistem za navodnjavanje omogućiti da se okrenu i povrtarstvu, a ne da, kao dosad, budu orijentisani isključivo ka uzgoju kukuruza i pšenice.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

stevo

12.02.2020. 10:53

Zašto evri zajedno sa dinarima, nemojte nas samo muntati pismeni smo za toliko, ako nam je dinar valuta izražavajte se po tome.Uraditi veštačka jezera na visovima i planinama i sistemom kanala omogućiti navodnjavanje kao i zaštitu od pošara šumskih površina, milina.Ima gde da se ulaže i gde da se uloženo vrati-ja opet stadioni ništa neće doneti a ni vratiti osim spomenika kojih iz prošlih vremena imamo mnogu (odnosi se na zapužtene objekte i fabrike, itd).