Svilajnac: Izvukli pouke iz 2014. i spasli se potopa u vreme kiša

Z. GLIGORIJEVIĆ

11. 06. 2019. u 11:28

Свилајнац: Извукли поуке из 2014. и спасли се потопа у време киша

Foto SO u Svilajncu

Investiranje u regulaciju reke Resave i vodotoka drugog reda spaslo opštinu od novih poplava. EU i država u preventivne mere investirali čak 500 miliona dinara

ZAHVALjUJUĆI regulaciji reke Resave i vodotoka drugog reda, svilajnačka opština je nedavno bila pošteđena katastrofalne poplave, pa su svi u ovom delu Srbije presrećni zbog činjenice da se ovde nije ponovila po zlu upamćena 2014.

Iz fondova Evropske unije i Vladine Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, za ove namene je potrošeno više od 500 miliona dinara, ali se isplatilo...

- Pokazalo se da gde god je urađena valjana regulacija, u gradu ili po selima, tu problema nije bilo. Znači, donacije Evropske unije i Vlade Srbije su dale željeni rezultat, ali ima još mnogo posla koji treba uraditi da bi sva sela na teritoriji svilajnačke opštine bila bezbedna - kaže prvi čovek lokalne samouprave Predrag Milanović.


PROČITAJTE JOŠ - Potopljena sela kod Svilajnca, provala oblaka u Pomoravlju, odvodi tesni za padavine (FOTO/VIDEO)

Pritom, sagovornik "Novosti" podseća i na to da je regulacija vodotoka dugotrajan proces, a još je teže ako se zna da prethodne tri decenije ništa nije rađeno na preventivi. Pravi posao je, saznajemo, započet tek posle velikih poplava 2014, pa je svima jasno da nije sve moguće obaviti za samo pet godina.

Ipak, Milanović je uveren u to da će najkasnije do 2022. na teritoriji Svilajnca biti rešeni svi problemi vezani za regulaciju toka reke Resave i vodotoka drugog reda.

- Bezbednost je već sada, svakako, podignuta na značajno viši nivo, između ostalog i zahvaljujući saradnji javnog preduzeća "Srbijavode", Sektora i Štaba za vanredne situacije, te lokalnih i republičkih javnih preduzeća - zaključuje Predrag Milanović.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)