SVEČANI program i nastup talentovane dece koja čuvaju uspomenu na najvećeg srpskog svetitelja Svetog Savu u Kanjiži ostali su u senci neprimerene besede pravoslavnog sveštenika Jovice Mojsilovića. U besedi je izneo i svoj lični sud i njime uvredio i Srbe i Mađare koji vekovima žive zajedno u ovoj opštini na samom severu zemlje.

- Na veliku žalost i nesreću, za ovih deset godina koliko sam u srpskoj Kanjiži, imao sam priliku da vidim propast pojedinaca koji nose srpsko ime i prezime ali se nimalo ne osećaju Srbima, a ima ih ovde u sali. Da li zato što su glupi i prosti, ili su zbog bračne postelje zaboravili ko su im bili roditelji i ko su i šta su - poručio je protojerej Mijsilović.


PROČITAJTE JOŠ - Prva ideja o ujedinjenju svih Srba

- Poručujem i pozivam svoje sunarodnike da se ne igraju mojim nacionalnim osećanjima. Od pre nekoliko meseci postoji dogovor o postavljanju spomenika kralju Petru Prvom, a ako ne ispunite svoje reči, onda ste vi neljudi. Ali, imaćete spomenik u centru grada, kao što imate jarbol srpski. I neće biti spomenik od, kako smo ga zamislili metar i po, nego će biti od deset i moraćete ga gledati. Ovo je poslednje upozorenje!

Snimak sveštenikovog govora vrlo brzo proširio se društvenim mrežama i izazvao burne reakcije javnosti. Opštinski odbor Saveza vojvođanskih Mađara je ocenio da je sveštenik svojim istupom širio nacionalnu netrpeljivost. Od nastupa protojereja Mojsilovića ogradio se i kanjiški odbor Srpske napredne stranke.