Osnovna škola u Nišu već dve godine putem SMS-a obaveštava roditelje kada dete ne dođe na prvi čas. Nakon slučaja otmice male Monike, za ovaj model zainteresovane su mnoge škole širom Srbije.

U Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Čokotu kraj Niša već dve godine aplikacijom obaveštavaju roditelje kada dete ne dođe na prvi čas. Aplikaciju koju su sami osmislili i instalirali na portal škole, nakon nedavne otmice Monike K. iz Niša, koju je na putu do škole u Brzom Brodu oteo Ninoslav Jovanović, iz ove škole besplatno su ponudili i ostalim obrazovnim ustanovama ne samo u Nišu već i celoj Srbiji.

Na taj način žele da pomognu i ostalima da naprave ovakav servis, kako bi učenici biti bezbedniji, a roditelji mirniji.

Aplikaciju je osmislio i instalirao profesor informatike i računarstva u ovoj niškoj školi Filip Klain, a funkcioniše tako što roditelji u roku od pola sata od početka časa dobijaju SMS sa obaveštenjem.

Pročitajte još - Oteta devojčica preko Snepčeta poslala lokaciju gde se nalazi: Uhapšeni pedofili koji su je silovali

- Pre dve godine ja sam više puta razgovarao sa direktorom kako pojačati bezbednost učenika, pa smo došli na ideju da je možda pametnije da roditelji znaju da li je njihovo dete stiglo u školu ili nije. U početku smo mislili da roditelje obaveštavamo telefonski, ali to je bilo dosta komplikovano i nepraktično, oduzelo bi nam mnogo vremena. Onda sam napravio aplikaciju koja je putem interneta povezana na bazu podataka koja sadrži sve kontakte roditelja, i funkcioniše tako što radnik koji unosi imena odsutnih učenika, čekira posle njihova imena i tako pošalje poruku svim roditeljima - priča nam Klain.

Foto J.Ćosin

Aplikacija se, objašnjava, lako koristi, veoma je jednostavna, a svega pet minuta je dovoljno radniku, koji vodi evidenciju ko je odsutan, da čekira učenike, nakon čega aplikacija šalje poruke.

- Roditelji su zadovoljni, a ukoliko promene broj telefona sami se jave da promenimo podatke u bazi. Mi softver možemo da damo i drugim školama ukoliko su zainteresovane i to besplatno. Dovoljno je da se instalira na server i domen škole - kaže naš sagovornik.

Direktor škole Miljan Bojanić smatra da su deca na ovaj način mnogo bezbednija, a da su i njihovi roditelji mirniji kada znaju da će ih škola obavestiti ako dete ne dođe na čas.

- Desi se da su mećave, sneg, nezgode. Kod nas ima mnogo dece koja putuju i prelaze velike udaljenosti od kuće do škole, dolaze prevozom, i mi smo gledali kako da ona budu bezbednija. Školi u Novom Pazaru smo dali sistem i to kod njih već funkcioniše. Zvali su nas i iz Leskovca, kao i direktorka škole u koju ide devojčica koja je bila oteta - rekao je za "Novosti" Bojanić.

Miljan Bojanić, Foto J.Ćosin

RODITELjIMA MNOGO ZNAČI

RODITELjI čija deca idu u školu u Čokotu veoma su zadovoljni što uvek znaju ako dete nije tu.

- Aplikacija je do sada funkcionisala od petog do osmog razreda, a od zimskog raspusta počeće i za mlađe razrede što nam mnogo znači, jer nam deca putuju prevozom do škole i desi se nekad da se uspavaju, zakasne, a mi odmah dobijemo poruku - priča nam roditelj Milica Stojanović.