Muke Paraćinaca: Ostali bez činovnika i građevinaca

Z. RAŠIĆ

20. 01. 2020. u 07:15

Муке Параћинаца: Остали без чиновника и грађевинаца

Detalj iz opštinskog Uslužnog centra - Foto Z. Rašić

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru u Pirotu nedostaju činovnici, ali i građevinci

SVOJEVRSNI kamen spoticanja za realizaciju opštinskih planova u Paraćinu tokom minule godine je bila zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, zbog čega je broj izvršilaca na stalnom radu u svim lokalnim javnim službama za čak 180 njih manji od zakonom dozvoljenog.


- Od nadležne državne komisije nismo dobijali saglasnost za zapošljavanje, pa je nedostatak kadrova gotovo onemogućio obavljanje nekih poslova - kaže prvi čovek grada na Crnici Saša Paunović. - U svim lokalnim službama, što podrazumeva opštinsku administraciju, javne ustanove i preduzeće, 2018. je bilo 424 ljudi u stalnom radnom odnosu, lane je taj broj sveden na 397, a sada je to čak ispod 390. Ilustracije radi, tokom 2000. je samo u Opštinskoj upravi i javnom komunalnom preduzeću Paraćin bilo zaposlenih koliko sada imaju sve javne službe lokalne samouprave zajedno. Pritom, bio je ograničen i rad na određeno vreme, a poseban problem je predstavljalo to što stručnjaci nisu mogli biti angažovani posredstvom agencija za lizing radne snage, jer i ti kadrovi moraju biti u stalnom radnom odnosu.


Pojavio se, međutim, i jedan novi, (ne)očekivani problem koji se posebno odrazio na dinamiku realizacije infrastrukturnih planova. Izvođači radova ne terenu su se, naime, učestalo žalili na to da nema lokalne radne snage, naročito u niskogradnji. Kompletna ovdašnja građevinska operativa je bila angažovana na velikim projektima koji se u Paraćinu realizuju međunarodnim i državnim sredstvima, pa je bilo gotovo nemoguće naći radnike za, na primer, uređenje trotoara.


Pročitajte još: Paraćin grca bez činovnika


S obzirom na to da se u gradu na Crnici sa ovakvim problemima dosad nisu suočavali i trenutno za njega nemaju rešenje, izvesno je da će završetak nekih poslova vezanih za komunalnu infrastrukturu kasniti i po nekoliko meseci.


KOSMET

NEDOSTATAK lokalne radne snage u građevinskoj operativi je bio primetan i pri izgradnji novog korita reke Crnice, u skopu velikog projekta odbrane od poplava. S obzirom na to da je zainteresovanih za te poslove bilo nedovoljno, izvođač je radnu snagu dovodio i sa Kosmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije