Параћин грца без чиновника

З. РАШИЋ

23. 12. 2017. у 06:45

Параћин грца без чиновника

Детаљ из Општинског услужног центра/Фото: З. Рашић

Локалној самоуправи на Црници ускраћено 70 радних места у јавном сектору, од 570 колико јој по закону припада

ЗБОГ забране запошљавања у јавном сектору, параћинским јавним службама и у 2018. прети колапс, с обзиром на то да од надлежне комисије Владе Србије не стижу сагласности на бројне захтеве за запошљавање, а град на Црници је важећом Одлуком о максималном броју радника у локалној самоуправи ускраћен за чак 70 места која му по Закону припадају!

Прочитајте још: Чиновници могу да се надају повишици

Конкретно, међу општинама сличне величине, Параћин има убедљиво најмању администрацију у Србији - свега 451 радника у јавном сектору.

То је драстично мање не само од законом дозвољеног броја - 570 - већ и по важећој Одлуци о максималном броју запослених, којом је тај број сведен на 500. Без обзира на реално стање, на 347 захтева за ново запошљавање, колико су Параћинци послали у протеклом периоду, стигло је само шест одговора...

- Још пре увођења забране код нас није било вишка чиновника јер смо увек водили рачуна о рационалном запошљавању и смањивали администрацију, док је већина других локалних самоуправа у Србији тако збрињавала партијске кадрове.

Сада, међутим, вишегодишња забрана и природни одлив радника угрожавају основне функције општине: од рада вртића, преко изградње инфраструкуре, до пружања услуга грађанима - истиче први човек Параћина Саша Пауновић, прецизирајући и то да је пре неколико дана у пензију отишао последњи грађевински инспектор, а архитекте одавно нема...

Прочитајте још: Нових 250 уговора о раду


УПРАВА О ТОМЕ колико је параћинска администрација десеткована, сведочи и податак да је 2000. Општинска управа имала 183 запослена, а сада само 92!

Уместо статистичких 11,5 запослених у јавним службама на хиљаду становника, колико би Параћин требало да има по закону, односно 9,2 колико му је разрезано поменутом одлуком, локална самоуправа града на Црници има их само 8,3!

Уместо генералне забране и током наредне године, сагласност за запошљавање би - сматра председник општине у Параћину - требало да буде неопходна само онима који имају вишкове, да не би били кажњени други, који су поштовали Закон и домаћински се понашали.

Саша Пауновић

АПЕЛ ОДБОРНИЦИМА

ПОВОДОМ драматичног недостатка радника у јавним службама, одборник Ивана Мирчић је на последњој седници локалног парламента апеловала на колеге да превазиђу политичке разлике и пошаљу јединствену поруку Републици, од које очекује награду због рационалне политике запошљавања, а не својеврсну казну.

- То што нас је премијер Ана Брнабић похвалила, у пракси нема никакав значај јер је Параћину и даље ускраћено оно што му по Закону припада - сматра Ивана Мирчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

безнаДНО

17.05.2018. 22:37

Па, свуда раде запослени на одређено, зато што не могу да их запосле за стално, то је смејурија. Знам школу у којој има бар десет њих на одређено, неки и више од седам година. Држава се игра сама са собом.