ŽITELjI Despotovca negoduju zbog toga što se firma za eksploataciju kamena "Kovilovača" nalazi u gradu, čime im narušava zdravlje i zagađuje reku Resavu, pa traže da se prerada obavlja na drugoj lokaciji, uz formiranje takozvanog zelenog pojasa između pogona i naselja.

Oni se žale i na enormnu buku koju stvaraju eksplozije tokom eksploatacije kamena, ali i prilikom prolaska kamiona koji prevoze kamen.

- Ne smem da otvorim prozor - kaže meštanin Miodrag Jovanović. - Buka od eksplozija prilikom eksploatacije kamena i od teških kamiona koji ga prevoze je nesnosna, a nedavno sam pomislio da se zaratilo, pa da tutnje tenkovi.


PROČITAJTE JOŠ: Rešen decenijski problem meštana Kuršumlijske banje

Stanko Bogosavljević je u Beču operisao karcinom pluća i veli da su mu tamošnji lekari rekli da su mu bronhije pune kamenca i kamene prašine...

- Pre pet godina, kada su jalovinu istovarali na put, morao sam privatno da ih tužim jer ni komunalni, ni ekološki inspektori nisu hteli da podnesu prijavu. Tek kada sam pozvao rudarsku inspekciju, počeli su da je zatrpavaju - podseća Miroslav Stojković, dok predsednik ekološkog udruženja nazvanog "Moja Resava" Nebojša Milovanović kaže da su Despotovčani godinama bezuspešno potpisivali više peticija.


Resava nije mutna sama od sebe

Tvrdi, niko ne želi da se kamenolom zatvori, već da se poštuje zakon i ne dozvoli veliko proširenje proizvodnje...


- Neka rade s druge strane brda. Kao diplomirani biolog-ekolog, prepoznajem promenjenu ružu vetrova i mikroklime u gradu, te mulj od kamene prašine koji se ispušta u Resavu i zagađuje je - naglašava Milovanović, a Slobodan Stojanović podseća na to da je, dok se "Kovilovača" nalazila u državnom vlasništvu, postojao "zeleni pojas", te da se kamen žičarom transportovao na preradu van grada.


Nebojša Milanović

Jedan od vlasnika "Kovilovače" Vladiša Radivojević kaže da su firmu kupili na aukciji, zajedno sa 23 hektara placa koje joj je država dala 1963. U međuvremenu su kupili još zemljišta i, zbog planiranog proširenja eksploatacionog polja, već zatražili usaglašavanje rešenja Ministarstva rudarstva i energetike sa Generalnim urbanističkim planom lokalne samouprave.


Vladiša Radivojević

- Nemamo teške peći, niti kakvo sagorevanje, a prašina od drobljenja kamena nije otrovna. Konstantno radimo studije i obavljamo merenja i detonacije u dozvoljenim granicama, inače ne bismo ni mogli da nabavljamo eksploziv - tvrdi Radivojević.Miroslav Stojković

SUMNjE U MERENjA

- NAS pedesetak smo 15. januara, povodom usvajanja Plana generalne regulacije Despotovca, prisustvovali javnoj sednici opštinske Komisije, ali nismo dobili odgovore ni na jedno od pitanja - kaže vatrogasac Nikola Radojković (na slici). -

Sumnjamo, pritom, da su rezultati merenja falsifikovani, jer posedujem snimak na kojem se vidi da noću pregrađuju Resavu i ispuštaju jalovinu, a ujutru "puste" reku...