Šakali haraju Šumadijom: Lovci već dve sedmice postavljaju čeke na obodu Gledićkih planina

M. ĐOŠOVIĆ

utorak, 14. 01. 2020. u 06:17

Шакали харају Шумадијом: Ловци већ две седмице постављају чеке на ободу Гледићких планина

Lovci Jovan Radovanović i Arsenije Radaković na mestu gde je viđen najveći broj šakala

Na udaru kokošinjci i kontejneri u naseljima Stanovo, Grošnica i Erdeč

NA tromeđi kragujevačkih prigradskih naselja Stanovo, Grošnica i Erdeč, tamo gde se Grošnička reka uliva u Lepenicu, grupa iskusnih lovaca već dve sedmice postavlja "čeke" za šakale koji su dosad na obodu Gledićkih planina desetkovali više stada ovaca.

Poslednjih dana, međutim, krvožedne zveri su u potrazi za hranom počele da kidišu i na ovdašnje kokošinjce, a primećene su i oko kontejnera postvljenih ispred stambenih blokova.

Lovci kažu da se radi o predatoru koji liči na lisicu, ali ima ćud vuka. Iako nije zabeleženo da šakal napada ljude, žitelji pomenutih naselja su uznemireni jer, tvrde, ne mogu da ih rasteraju kada, na primer, napadnu kokošinjac. Pritom, mnoge podilazi jeza i kada čuju njihovo zavijanje...

- Isprva sam pomislio da su mi lisice napale živinu, pa sam pokušao da ih rasteram štapom i vikom, ali zveri nisu odustajale dok nisu zaklale i poslednju kokošku - kaže Novica Milošević (75), čije je domaćinstvo pored Lepenice od stambenog bloka udaljeno oko 200 metara. - Tek kasnije sam čuo da su šakali viđeni u neposrednoj blizini moje kuće, na šibljem obraslom prostoru zvanom Ciglana.

PROČITAJTE JOŠ: Mališani u Požarevcu proslavili dečju srpsku Novu godinu

Iskusni lovci na predatore kažu da su se šakali na obroncima Gledićkih planina pojavili pre petnaestak godina, te da su poklali brojna stada ovaca u Velikim Pčelicama i Trešnjevaku, a nedavno čak i na obodu gradskog naselja.

- Odmah posle Božića, viđeni su i pored kontejnera ispred stambenih zgrada u Stanovu - kaže lovac Arsenije Radaković (54) koji je nedavno, sa kolegom, odstrelio nekoliko zveri. - Najverovatnije ih je privukla velika količina hrane bačene posle praznika. Uz to, šakali na ovom prostoru nemaju prirodnog neprijatelja, pa je to dovelo do njihovog namnožavanja.

OBRT

LOVAC Jovan Radovanović (61), koji takođe učestvuje u "čekama", kaže da su na terenu zatekli poklane fazane, divlje patke, i zečeve...

- Odmah smo znali da je to (ne)delo šakala, mada su mnogi prijatelji smatrali da preterujemo, odnosno da ispredamo takozvane lovačke priče, zato što dosad nije zabeleženo da zalaze i u gradska naselja. Posle odstrela prvog predatora, međutim, više niko ne zbija šale na naš račun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Stanko

14.01.2020. 09:29

Znam da ce te pravilno postupiti i objaviti ovaj komentar - sto se Sakala tice oni su dominantni u Srbiji ! Sitna divljac bezi preko granice - najvise u Nemacku !

Гојко

14.01.2020. 13:36

U centru grada Krusevca lutaju lisice.Juce sam se uplasio kad se stvorila ispred mene,a jedan covek,bivsi pripadnik 63. pad. brigade ju je snimio.