LOKALNA samouprava u Leskovcu sa 25, i JP "Srbjavode" sa 20 miliona dinara finansiraju izgradnju takozvanog rasteretnog kanala koji bi trebalo da sav višak vode iz Tulovske reke - koja je minulih decenija ugrožavala veći broj naseljenih mesta - "odvede" do Južne Morave i predupredi potencijalne poplave.

Ovaj vodoprivredni objekat će biti dug 2,4 kilometra, projektovana širina iznosi 16, a dno kanala će se nalaziti na dubini od četiri metra.

- Gradićemo još i dva zaštitna nasipa, sa obe strane, te pristupne puteve, a zaštićena će biti ne samo okolna sela, već i leskovačka naselja Ančiki i Bobište. Jer, višak vode iz Tulovske reke se dosad prelivao u kanal Bara, pa smo više puta imali velike poplave upravo u tom delu - objašnjava, u ime izvođača radova, direktor GP "Mehanizacija" iz Vlasotinca Jovan Cvetković.

Istovremeno, gradonačelnik Leskovca kaže da se radi o kapitalnoj investiciji, o kojoj su mnogi sanjali...


PROČITAJTE JOŠ: Đurić: SNS za 11 godina napravila preokret u Srbiji


- Posle godine dana napornog rada, izrade projekata, pribavljanja saglasnosti i dozvola, počinjemo radove i za sedam meseci će meštani moći mirno da spavaju. Rizik od poplava ćemo svesti na minimum - tvrdi Goran Cvetanović, naglašavajući da dosadašnje čišćenje korita Tulovske reke, iako je bilo redovno, nije bilo dovoljno delotvorno.


BARA

DA bi odbrana od poplava u ovom delu grada bila na najvišem mogućem nivou, neophodno je i da se u uređenje kanala Bara uloži dodatnih deset miliona dinara, što nadležni u leskovačkoj lokalnoj samoupravi najavljuju za dogodine.