SMEDEREVO je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, o čemu svedoče merenja obavljena minule sedmice, po kojima je koncentracija zagađujućih materija u vazduhu bila i do pet puta veća od dozvoljene.

Najveći zagađivač su kotlarnice na mazut i Železara, iz koje ovih dana stiže najava izgradnje novog rezervoara za odlaganje viskopećnog gasa koji se sada ispušta u atmosferu.

A, 7. decembra su Smederevci udisali najzagađeniji vazduh u Evropi. Vazduh je bio u kategoriji "veoma nezdravog" i "opasnog", jer je koncentracija suspendovanih čestica dostizala vrednosti od gotovo 400 mikrograma po kubnom metru, a gornja granica za jako zagađenje iznosi samo - 75 mikrograma.


PROČITAJTE JOŠ - Ako treba zabraniti i rad pogona: U Smederevu alarmantno zagađenje vazduha iz Železare, reagovao zaštitnik građana


Nažalost, dok se crveni alarmi sve učestalije pale, nadležni ćute, a ove teme već duže od godine nema ni u dnevnom redu lokalnog parlamenta. Jedina koja se - upozorenjem na ekstremnu opasnost - oglasila ovdašnja organizacija koja vodi kampanju protiv zagađenja i nazvana je "Crveni bedževi".

- Stanje u Smederevu je alarmantno. Indeks kvaliteta vazduha je i do 20 puta veći od dozvoljenog, a sve učestalije dolazi i do prekida slanja informacija sa stanice za merenje kvaliteta vazduha u centru grada. Pitanje je da li je ovo slučajnost, ili namera - saopšteno je iz pomenute organizacije.

Uprkos gasifikaciji grada, svih 12 kotlarnica i dalje koristi mazut, pa su one i najveći zagađivači. Da sve bude alarmantnije, ni doprinos proizvodnje u Železari zagađenju vazduha nije mali...

Foto N. Živanović

Ako je za utehu, najavljeno je da će novi gasni rezervoar za visokopećni gas - planiran na prostoru od oko 300 hektara u Industrijskoj zoni - imati zapreminu od 80.000 kubnih metara.

Podsetimo, letos je počela izgradnja nove proizvodne linije Aglomeracije, vredne gotovo 120 miliona evra. Novo postrojenje je deo projekta za povećanje energetske efikasnosti i zaštitu prirodne sredine, pa će - recikliranjem sekundarne energije iz procesa proizvodnje - znatno smanjiti emisiju štetnih gasova iz pogona.