ISTORIJSKI arhiv u Požarevcu dobio je vrednu donaciju od porodice Marković iz Beograda. Ona sadrži više od hiljadu knjiga, dokumenata i fotografija o Drugom svetskom ratu na našim prostorima. Reč je o zaostavštini poznatog pisca, publiciste i revolucionara Aleksandra Saše Markovića (1927-1994), rodom iz Požarevca.

U svoje i u ime svoje majke, nekad poznate TV spikerke Ljiljane Marković, dragocenu zaostavštinu, Arhivu u Požarevcu, predala su njegova deca - Dubravka Duca Marković i Radovan Lale Marković.


PROČITAJTE JOŠ: DONACIJA BOLNICI ZA HRONIČNU PSIHIJATRIJU U MODRIČI: Oprema za laboratorijsku dijagnostiku

- U detinjstvu, pitala sam oca zašto stalno piše o ratu, a on mi je odgovorio: "Da se ne zaboravi". Naša porodica nema dovoljno znanja da bi sačuvala i zaštitila ovu vrednu zaostavštinu i zbog toga smo zahvalni Istorijskom arhivu koji će na pravi način brinuti o njoj - rekla je Dubravka Marković.

Direktorka Istorijskog arhiva, dr Jasmina Nikolić, zahvalila se na poklonu i najavila da će dobijenu arhivsku građu koristiti za buduće projekte. Prvi će biti naredne godine, kada se slavi 75 godina od pobede nad fašizmom.


Ovo nije prvi poklon porodice Marković Požarevljanima. Oni su i 2015. godine vredne knjige Aleksandra Markovića, sa različitom tematikom, uručili Narodnoj biblioteci "Ilija M. Petrović".


Dubravka Duca Marković i Radovan Lale Marković (sede u sredini) sa domaćinima

Foto D. N.


Inače, stariji Aleksandrov brat Dragoslav, streljan 6. juna 1943. godine kao komesar Stiške čete, u Požarevcu ima ulicu koja nosi njegovo ime. To je ulica u kojoj su Markovići živeli i koja je poznata kao "požarevačka Skadarlija", zbog kafana i stare kaldrme.


Deo zaostavštine poznatog publiciste

POSLEDNjI INTERVJU

PRIMOPREDAJA zaostavštine, održana je u kabinetu Aleksandra Đokića, načelnika Braničevskog okruga. Tom prilikom Radovan Marković je pročitao deo jednog od poslednjih intervjua svog oca, u kojem je on naveo da je uvek sebe smatrao Požarevljaninom, iako je već pola veka živeo u Beogradu.