DO kraja godine u Novom Sadu, gradu sa epitetom jedne od 10 najpoželjnijih destinacija za posetu u 2019. godini, biće održano čak 18 raznih manifestacija, što će, kako potvrđuju turistički poslenici, doprineti još većem broju domaćih gostiju i onih iz inostranstva.

Pored uobičajenih sadržaja, karakterističnih za ovogodišnju Omladinsku prestonicu Evrope i Evropsku prestonicu kulture 2021, pozorišne, bioskopske predstave, koncerti, performansi, izložbe, ponudu će obogatiti manifestacije kao što su tradicionalni Novosadski džez festival, Noćni bazar, Kongres studenata hotelijerstva, Decembarski maraton, Zmajdani, Dens festival, čuveni Novosadski vinterfest, Ledena šuma u Dunavskom parku.

- U oktobru mesecu smo bili u fokusu brojnih onlajn magazina, kao što je recimo "Lonli planet", koji predstavlja Novi Sad kao odličnu destinaciju u kojoj može da se provede vikend, a organizovali smo i prvi poslovni skup organizatora putovanja iz Turske - kaže Tihana Putin iz Turističke organizacije grada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, u septembru ove godine na teritoriji našeg grada ukupno su ostvarena 40.942 noćenja, što predstavlja porast od 6,4 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Na osnovu podataka dobijenih od hotelijera i smeštajnih kapaciteta, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, zatim iz Slovenije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kine, Nemačke, Mađarske, Poljske, Ruske Federacije. Po noćenjima turista prve tri vanevropske zemlje su Kina, SAD i Australija.

Kako potvrđuju u TONS, od početka godine su njihove info-centre u najvećem broju posetili turisti iz Nemačke, zatim Francuske, Rusije, Kine, Španije, Velike Britanije, Turske, Holandije, Italije, Poljske. Interesantno je spomenuti da su nas u septembru posetili turisti iz 50 zemalja sveta, od kojih su gosti iz Azerbejdžana, Indonezije, Filipina, Gvatemale, Kube, Bolivije.


Jedna od manifestacija koja mami turiste Foto TO NS


TAKSA

OD početka ove godine u Novom Sadu je naplaćena boravišna taksa u iznosu od 38,6 miliona dinara, što predstavlja porast u odnosu na iznos naplaćene boravišne takse za isti period prethodne godine za 7,4 odsto.