ODBORNICI Skupštine opštine u Sjenici su usvojili predlog naziva ulica i trgova, pa će neke od njih prvi put poneti imena značajnih ličnosti iz ovog kraja - jednako bošnjačkih i srpskih - ali i iz svetske istorije.

Pored Isa-bega Isakovića, Muse Ćazima Ćatića, Kulina bana, Ćamila Sijarića, Avde Međedovića, Skendera Kulenovića, Ejupa Mušovića, Alije Izetbgovića, Ismeta Rebronje, Safeta Isovića... tu su i kralj Petar, Stefan Uroš, Sveti Sava, Jovan Cvijić, Nikola Tesla, Milutin Milanković, Karađorđe, Desanka Maksimović, Vuk Karadžić, Petar Bojović... Istovremeno, ulice u Sjenici su dobili i Vilijem Šekspir, Čarls Dikens, Fjodor Dostojevski, Luj Paster, Lav Tolstoj, Franc Kafka, Gabrijel Garsija Markes...

Jedna ulica u naselju Duga Poljana će nositi ime dr Dževada Ljajića, koji je 2015. stradao u helikopterskoj nesreći na teritoriji Beograda, spasavajući bebu iz Novog Pazara, a ovu vrstu priznanja su dobili i pripadnici Vojske Jugoslavije Zoran Rakočević i Ivan Vasojević, poginuli na Košarama 1999, kao i Šemso Midović, Sulejman Balić i Šefket Halilović koji su 1915. stradali tokom odbrane prestonice Srbije.


PROČITAJTE JOŠ - BRUKA U SJENICI: Karađorđe je "zločinac koji je ubio 3.000 ljudi"


- Imenovali smo ukupno 777 ulica, trgova i zaselaka, 39 njih je nazive dobilo po geografskim pojmovima, dok su ostale nazvane po znamenitim ličnostima od kojih 70 odsto čine Bošnjaci, a ostalo Srbi. Posebno smo se trudili da ne povredimo verska i nacionalna osećanja žitelja Sjenice, što su potvrdili ne samo lokalni Savet za međunacionalne odnose i Bošnjačko nacionalno veće, već i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave - ističe prvi čovek lokalnog parlamenta Muhedin Fiuljanin.


(NE) SPORNI KARAĐORĐE

LOKALNU vlast u Sjenici čine SDA, SDP i nekoliko srpskih stranaka okupljenih oko SNS i SPS. Opoziciona SPP Muamera Zukorlića je žestoko protestovala zbog toga što će jedna ulica i dalje nositi ime Karađorđa Petrovića, tvrdeći da je vođa Prvog srpskog ustanka "zločinac koji je počinio genocid u Sjenici".