DAN OPŠTINE TRSTENIK: Nov most preko Morave, za vodu i pešake

S. B.

15. 10. 2019. u 08:18

ДАН ОПШТИНЕ ТРСТЕНИК: Нов мост преко Мораве, за воду и пешаке

Foto: S. B.

Vrednost ove investicije iznosila je oko 700.000 evra
POLAGANjEM venaca na Spomenik palim borcima danas počinje obeležavanje Dana opštine Trstenik, gde je nedavno završena izgradnja novog mosta preko Zapadne Morave.

Vrednost ove investicije iznosila je oko 700.000 evra i most, dug 104 metra, primarno će služiti za distribuciju vode od izvorišta Zvezdan do naselja sa desne strane reke, gde živi više od 8.500 ljudi.

- Most je otvoren za pešački saobraćaj, po prvi put od postojanja, a ono što je najvažnije, rešiće višedecenijske probleme sa vodosnabdevanjem - iznosi Aleksandar Ćirić,predsednik opštine Trstenik, precizirajući da je neimarski poduhvat obezbeđen sredstvima Vlade Srbije, KFV banke i lokalne smaouprave.

U Trsteniku se radilo i na izgradnji novog magistralnog cevodovoda dužine 8,5 km,ali i na izgradnji mosta u Medveđi. Plan je da 42.000 meštana redovno dobija zdravu vodu iz gradskih izvora ili sa regionalnog sistema Ćelije kod Kruševca.

Pročitajte još - Trestik: Most za cevovod i pešake

- Opštinu su u proteklih godinu dana obeležile brojne investicije, pre svega u putnu infrastrukturu-iznosi Ćirić.- Veliko naseljeno mesto Stopanje dobija obdanište, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom pravde pobošljani su uslovi u više škola. Predstoje nam tri investicije, čija vrednost premašuje 200 miliona dinara, rekonstrukcija obrazovnih ustanova u Velikoj Drenovi i Milutovcu, izgradnja sale u Pejovcu.

U opštini kažu da je kompanija “Amfenol”,koja proizvodi elektronske i optičke konektore, uposlila je više od 300 radnika. U Ministarstvu privrede potpisan je ugovor o finansiranju kapaciteta industrijske zone “Zapadna Morava”.

- Sada se otvaraju mogućnosti dolaska novih investitora, vrednost projekta je 40 miliona dinara-navodi Aleksandar Ćirić.- Izgradnjom Moravskog koridora, koji je posebna šansa za razvoj, predviđena je izgradnja još jedne industrijske zone između Trstenika i Vrnjačke Banje. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, broj Trsteničana koji traže posao spustio se ispod 4.000,prvi put za zadnjih 19 godina.

Foto: S. Babović

AKADEMIJA

POTPREDSEDNICA Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, posetiće danas Trstenik i obići novi pešački most. Za danas je zakazana i svečana sednica Skupštine opštine Trstenik,sa svečanom akademijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije