Rešenje za Proteinku: Uskoro se zatvara stara kafilerija

J. BEKIĆ

03. 10. 2019. u 10:41

Решење за Протеинку: Ускоро се затвара стара кафилерија

Foto J. Bekić

Kafilerija na Staparskom putu, prema Industrijskoj zoni, decenijama je predstavljala pravu pošast za stanovnike Sombora

VETERINARSKA ustanova (VU) "Proteinka" iz Sombora, poznatija kao kafilerija, koja se bavi preradom otpada, odnosno spaljivanjem tela uginulih životinja iz mnogih krajeva Srbije, po svoj prilici se nalazi pred gašenjem. Kafilerija na Staparskom putu, prema Industrijskoj zoni, decenijama je predstavljala pravu pošast za stanovnike Sombora, koji su morali da trpe nesnosni smrad koji se širio iz ovog postrojenja prema gradskom naselju Nova Selenča, ali i do najužeg jezgra grada.

Nakon nedavne posete republičkog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića Somboru, u javnost je procurila informacija da bi uskoro trebalo da dođe do zatvaranja postrojenja iz koga se, naročito u toplim, letnjim mesecima, širi nepodnošljiv smrad.


PROČITAJTE JOŠ - IZBRISAN GRAFIT MRŽNjE U NOVOM SADU, VUČEVIĆ PORUČIO: Nema mesta za ekstremizam, Novosađani su za mir, stabilnost, napredak


Ovu informaciju je potvrdila Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

- U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, na našu inicijativu, doći će do konačnog gašenja postrojenja Veterionarske ustanove "Proteinka", nakon čega će uslediti i potpuna rekultivacija zemljišta na kome se nalazi ovaj kompleks - izjavila je Golubovićeva, i istakla da je lokalna samouprava insistirala na ovom potezu, prevashodno zbog zaštite životne sredine žitelja grada. Do zatvaranja "Proteinke" moglo bi doći već kraj godine.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije