Fabrika reznog alata: Kupcu dogorelo do Strazbura

V. ILIĆ

20. 07. 2019. u 19:15

Фабрика резног алата: Купцу догорело до Стразбура

Foto V. Ilić

Propao i 18. pokušaj sudskih izvršitelja i policije da promene bravu na ulazu u pogon čačanske Fabrike reznog alata. Pravosudne instance u Srbiji nemoćne pred radnicima koji su odlučni da odbrane "svoju koru hleba"

RADNICI Fabrike reznog alata (FRA) po 18. put nisu dozvolili sudskim izvršiteljima i policiji da preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena, odnosno da zamene bravu na ulaznim vratima.

Po svemu sudeći, za to im sleduje nova novčana kazna koju im je već dva puta izrekao Privredni sud, tumačeći da tako ometaju postupak sudskog izvršenja, a nedavno je - zbog istog (ne)dela - globom od 100.000 dinara kažnjen i direktor ove firme Milan Vidaković.


PROČITAJTE JOŠ:
Uz degustaciju sira i meda, besplatno šišanje u gradskom parku

Tokom prethodna dva puta, zaposlenima je izrečena kazna od 10.000, odnosno od 20.000 dinara, ali je u međuvremenu prva preinačena u zatvorsku. Ovoga puta, izvesno je da će novčane kazne biti drastično više.

Radnici, međutim, ističu da se neće povući pred policijom i izvršiteljima, te da ih ne plaše zaprećene globe ili robija. Kažu, brane svoju koru hleba, odnosno pogon koji je od vitalnog značaja za opstanak fabrike, u kojem se proizvode delovi za odbrambene raketne sisteme, pa tako štite i interese same namenske industrije, odnosno države Srbije.

Sa druge strane, za stvaranje duga zbog kojeg je ovaj pogon prodat, po svemu sudeći, odgovoran je menadžment fabrike. Jer, inicijalni dug Fabrike potiče iz 2005, kada je iznosio milion i po, a nastao je tako što je rukovodstvo objavilo prodaju pogona. Firma "Savremena ambalaža" je uplatila avans u traženom iznosu, ali se rukovodstvo predomislilo i odustalo od prodaje - uprkos činjenici da je novac uzet na ime avansa u međuvremenu potrošen.

KADA je "Savremena ambalaža" tražila da joj se pare vrate, čelnici FRA su to odbili, pa je - deceniju kasnije - usledila tužba po kojoj je Fabrika trebalo da isplati 4,6 miliona, na koliko je narastao dug sa kamatama.

Pokrenut je izvršni postupak za halu i, posle trećeg oglašavanja, pojavio se kupac koji je uknjižen kao vlasnik objekta, ali ni do danas ne može da uđe u posed jer mu radnici to ne dozvoljavaju. Od tada su protekle dve godine...

Ono što treba da zabrinjava je najava da će se kupac, po svemu sudeći, obratiti Sudu za ljudska prava u Strazburu, s obzirom na to da se u njegovom slučaju pokazalo da je država potpuno nemoćna - posebno Ministarstvo pravde koje je, praktično, bilo prodavac u ovom slučaju...

Veće Privrednog suda u Čačku je, s druge strane, poništilo prvobitnu presudu tog suda po kojoj je načelnik Policijske uprave u gradu na Moravi Draško Darijević kažnjen sa 100.000 dinara zbog "neodgovarajućeg postupanja policije u slučaju prinudnog izvršenja nad pogonom FRA".


PROČITAJTE JOŠ:
Sestra i brat zarobljeni u sobi

- Utvrđeno je da načelnik nikada nije odbio asistenciju, da je uvek broj angažovanih pripadnika policije povećavan, te da su spiskovi radnika koji su ometali izvršenje u roku dostavljani sudu, pa je sve urađeno u skladu sa zakonom - objašnjava predsednik čačanskog Privrednog suda Zorica Milivojčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

TOGA NEMA NI U DZUNGLI

20.07.2019. 19:33

PA LJUDI MOJI, ako je covek kupio fabriku, zasto mu zabranjujete da udje u nju? Koje pravo vi sebi dajete, ako je drzava prodala fabriku, zalite se na drzavu i drzavi, a ne osporavat kupcu da udje u svoj posed. TO NE VODI NIKAKVOM DOBRU, kako moze onda kupac da ima poverenje u takve radnike? Kanite se corava posla i samopresudjivanja, za sve postoje neki organi, koji su nadlezni za resavanje problema, a vi ih sami sebi jos vise stvarate.

Polako, Srbi još spavaju

20.07.2019. 23:56

lopine raskućiše kuću, pismeni pobegoše, a narod se pravi lud. Neće da se zameraju moćnicima, pa kad se probude biće bez gaća!